Mojbiz

Predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska Mario Henjak : Nemamo samo jedan uvjet nego tražimo i...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska Mario Henjak izjavio je u četvrtak kako je kredit te banke u iznosu od 100 milijuna eura odobren Agrokoru prije mjesec dana omogućio stabilizaciju situacije u koncernu te kako zahtjev da taj kredit dobije status najstarije tražbine nije jedini uvjet te ruske banke za nastavak kreditiranja koncerna.

Henjak je u izjavi novinara danoj za vrijeme zasjedanja Vjerovničkog vijeća, izvijestio da je kredit od 100 milijuna eura Sberbank odobrio i pustio prije otprilike mjesec dana.

"Cijeli taj kredit je bio u funkciji stabilizacije situacije", rekao je Henjak.

Po njegovim riječima, 75 milijuna eura išlo je za plaćanje dobavljača, 21 milijun eura za plaćanje poreznih obveza i 4 milijuna eura za plaće zaposlenika.

"To je omogućilo predah i stabilizaciju poslovanja i, u konačnici, to je bio prvi korak prema zakonu koji je danas na snazi", ustvrdio je Henjak.

Na pitanje ostaje li Sberbank pri svome uvjetu da taj kredit dobije status najstarije tražbine i kako na to reagiraju ostali članovi Vjerovničkog vijeća, Henjak je odgovorio da se o tome upravo razgovara i da svi razumiju Sberbankovu poziciju.

"Taj kredit odobren je u vrijeme velike krize Agrokora i direktno je utjecao na stabilizaciju poslovanja", ponovio je. 

Upitan je li dobivanje statusa najstarije tražbine za taj kredit prvi uvjet za Sberbankov nastavak kreditiranja Agrokora, odgovorio je da "to nije jedini uvjet te da Sberbank samo očekuje razumijevanje kako definirati ta sredstva u budućem praćenju Agrokora".

Henjak je na upit kakvi su odjeci takva stava odgovorio je da su pozitivni.

Istaknuo je pritom da Sberbank godinama prati poslovanje Agrokora te da je prvi veliki plasman koji je ta banka odobrila išao u smjeru smanjivanja financijskih troškova koncerna. "Našim prvim kreditom je refinancirana obveznica i tada je smanjen trošak financiranja gotovo za duplo", kazao je Henjak, koji se potom vratio na sastanak Vjerovničkog vijeća.

Inače, kako je Hini rečeno u Sindikatu trgovine Hrvatske, radnici Velproa i Tiska dobili su u četvrtak plaću, a u Konzumu još nisu.

U Agrokoru su, pak, novinarima u četvrtak poslijepodne rekli kako su plaće isplaćene svim zaposlenicima koncerna. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kredit, sberbank, agrokor, Mario Henjak