Regija

BIH: Dragan Čović očekuje potporu izmjenama izbornog zakona BiH

Pojasnio je kako će u sljedećih tjedan dana prijedloge, kojim se izbjegavaju mogućnosti manipulacija, stranke članice Hrvatskog narodnog sabora BiH proslijediti koordinaciji hrvatskih dužnosnika u Vijeću ministara BiH i državnih zastupnika koji će ih uputiti u parlamentarnu proceduru.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je u utorak očekivanje da će u Parlamentu BiH biti prihvaćen prijedlog hrvatskih stranaka kojim bi se onemogućilo da Bošnjaci ili Srbi biraju Hrvatima članove Predsjedništva i izaslanike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije i BiH.
 
"Jedan od modela oko kojega smo najdalje otišli s partnerima u Federaciji BiH i koji ćemo prvi iznijeti kao prijedlog u biti se svodi na to da jedan narod drugome ne bira predstavnike u vlasti. Za naše prijedloge pak procjenjujemo da ćemo tijekom rasprave u Parlamentu u sljedeća dva mjeseca dobiti natpolovičnu većinu te doći do rješenja koja bi omogućila da u godinu i pol nakon toga možemo raditi na reformskim pitanjima vezanim za europski put", rekao je Čović na konferenciji za novinare za vrijeme stanke zasjedanja Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora čiji je on predsjednik.

Pojasnio je kako će u sljedećih tjedan dana prijedloge, kojim se izbjegavaju mogućnosti manipulacija, stranke članice Hrvatskog narodnog sabora BiH proslijediti koordinaciji hrvatskih dužnosnika u Vijeću ministara BiH i državnih zastupnika koji će ih uputiti u parlamentarnu proceduru.

"Prijedlogom o Domu naroda smo vrlo jasno rekli kako treba udovoljiti odluci Ustavnoga suda BiH o konstitutivnosti naroda, odnosno izabrati 17 izaslanika iz tri naroda i predstavnika ostalih. Cilj je da se biraju predstavnici određenog naroda tamo gdje toga naroda u određenom postotku ima kako ne bi umjetno dobivali određene izaslanike", rekao je Čović.

Ustavni sud BiH u prosincu prošle godine je kojom je naložio izmjenu izbornog zakona o načinu biranja izaslanika za Dom naroda budući je bila diskriminirajuća prema Hrvatima, nakon žalbe nekadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Bože Ljubića. Ranije je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio da su manjine u BiH diskriminirane jer se ne mogu kandidirati za najviše dužnosti u državi.

Čović je naveo kako je prijedlog stranaka HNS-a ispunjava uvjete Ustavnog suda BiH te dotiče i načela iz presude iz Strasbourga, no dodao je kako nije realno mijenjati Ustav BiH što bi bilo potrebno kako bi se u cijelosti provela presuda u slučaju manjina.

"Izmjenama ovog Izbornog zakona ne mislimo da ćemo išta vitalno riješiti, ali mislim da ćemo dobiti mir za sljedećih 18 mjeseci. To je samo izborni zakon, a nama bitna promjena mora biti kroz izmjene Ustava BiH. Za to nam treba dvotrećinska većina koju ni izbliza nemamo", naveo je Čović.

Više bošnjačkih i stranaka iz Sarajeva kritiziralo je prijedloge hrvatskih stranaka kojim se inzistira da hrvatski birači biraju svoje nacionalne predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda. Čović je istaknuo kako stranke HNS-a više ne žele važna politička pitanja stavljati po strani kako bi se otvorio prostor za reforme vezane za euroatlantske integracije.

"Mi mislimo da ove godine trebamo dobiti kandidacijski status (za EU) i riješiti pitanje aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP) jer za to imamo sve uvjete", rekao je predsjednik HNS-a BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvati u bih, BIH, hdz bih, dragan čović, bih hrvati, sarajevo