Kultura

SARAJEVO: Objavljeno drugo kolo edicije 'Iz Bosne Srebrene', pred čitateljima povijesna djela bosanskih franjevaca

Rječ je o jednom od najznačajnijih nakladničkih projekata bitnih za afirmiranje zajedničkog kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine ali i kulturnog identiteta Hrvata na cjelokupnom području franjevačke provincije Bosne Srebrene što se zapravo odnosi na golemi prostor između Budima i Dubrovnika te Carigrada i Splita, kako je na to podsjetio urednik edicije, hrvatski književnik Ivan Lovrenović.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko-sarajevska nakladnička kuća "Synopis" objavila je drugo kolo edicije pod naslovom "Iz Bosne Srebrene" s  tekstovima bosanskohercegovačkih franjevaca koji su živjeli i stvarali od XVII do XX stoljeća, a novo petoknjižje predstavljeno je u četvrtak u Sarajevu.

Rječ je o jednom od najznačajnijih nakladničkih projekata bitnih za afirmiranje zajedničkog kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine ali i kulturnog identiteta Hrvata na cjelokupnom području franjevačke provincije Bosne Srebrene što se zapravo odnosi na golemi prostor između Budima i Dubrovnika te Carigrada i Splita, kako je na to podsjetio urednik edicije, hrvatski književnik Ivan Lovrenović.

On ističe kako su spisi franjevaca Bosne Srebrene sastavljeni od različitih literarnih izričaja u kontinuitetu od gotovo četiri stoljeća još od fra Matije Divkovića dokaz trajne veze ovih prostora s europskim kulturnim kontekstom.

Drugo kolo sadrži pet knjiga i to "Izabrana djela" Stjepana Margitića, "Pisma bosanskih franjevaca", bilingvalno izdanje "Latinske pjesme bosanskih franjevaca", "Biografije bosanskih franjevaca" te "Izabrane spise" Ivana Franje Jukića.

Na sarajevskoj promociji Lovrenović je kazao kako cijeli projekt još nije ni izbliza završen jer je cilj publicirati najvažnije ali i najdostupnije u franjevačkom bosanskom korpusu jer je puno toga još nedostupno.

"Hoće li to biti ikada ne može se nikako znati jer je danas sve u nedoba pa i ovo", kazao je Lovrenović.

Dodao je kako bi bilo najvažnije da svjetlo dana ugledaju spisi fra Filipa Lastrića jer je on u smislu publiciranja ostao gotovo nepoznat a najveći je franjevački pisac s golemim opusom. Istražiti Lastrića i publicirati ga, tvrdi Lovrenović, bio bi golem dobitak za književnu i filozofsko-teološku javnost.

Drugo pak kolo edicije, pojasnio je Lovrenović, na tragu je objedinjavanja prakticiranja književnosti i jezika s ciljem da se "ostavi trag u vremenu a da se djeluje na svoje vrijeme".

Važnost Jukićevih spisa

Posebno važnim ocijenio objavljivanje Jukićevih spisa ističući da taj franjevac u današnjem vremenu postaje sve značajniji jer on donosi stvarni početak moderne književnosti na jezičnom području današnje BiH a istodobno je simbol prijelaza od podanika ka modernom političkom subjektu te je autenični moderni intelektualac.

Fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, drži kako su fratri stvarni čuvari povijesnog sjećanja, primjerice na na bosansko kraljevstvo a istodobno svojim zapisima svjedoče o društvenim promjenama i sukobima u kojima izvorište imaju i neki od današnjih problema.

Tragična sudbina Jukićeva koji je bio "genij slobode", kako je kazao Šarčević, pri tom je najbolja metafora žrtve koju su stoljećima podnosili bosanski fratri.

Jozo Džambo, znanstvenik i pisac iz Muenchena, posebice je istaknuo tiskanje Jukićevih spisa kazavši kako su franjevci poput njega simbol prosvjetljenosti u mračnim i teškim vremenima.

Pisma bosanskih franjevaca izdvojio je kao nezamjenjivo dragocjeno štivo koje autentično svjedoči o jednom vremenu.

Profesor književnosti na sarajevskom Filozofskom fakultetu Enver Kazaz istaknuo je kako veličanstveni mit o Bosni Srebrenoj predstavlja samu sol bosanskohercegovačkog identiteta koji na žalost danas ne živi istim tim duhom o kojemu su kroz povijest s velikom strašću govorili fratri poput Jukića.

Kazaz drži da je, primjerice, iskustvo bosanskohercegovačke poezije nezamislivo bez franjevačkih stihova kao što se bez drama kroz koje je prolazila franjevačka zajednica u Bosni ne da dubinski razumjeti što se u toj zemlji zbivalo u povijesnom kontekstu.

"BiH je jedina europska zemlja koja je preko crkvene institucije dobila vrijednosti europskog prosvjetiteljstva i racionalizma. Drugim riječima da nije bilo Jukića i drugih BiH ne bi bila ono što jeste", ocijenio je Kazaz.

U trećem kolu koje je u pripremi trebali bi biti objavljeni Divkovićev  "Nauk karstianski", zbornik "Likaruše", zbornik "Vizitacijska izviješća, šematizmi" te izbori iz spisa Filipa Lastrića te Ante Kneževića. Planirano je i četvrto kolo koje bi trebalo sadržavati izabrane tekstove dvadeset autora koji su živjeli i stvarali od XVII stoljeća do suvremenog razdoblja.

Edicija "Iz Bosne Srebrene" izlazi uz potporu ureda za Hrvate izvan Hrvatske te hrvatskog ministarstva kulture i ministarstva obrazovanja, znanosti i športa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, hrvati u bih, franjevci, bosna srebrena, sarajevo