Svijet

NJEMAČKA: Konvencija njemačkog AfD odbacila zahtjev za umjerenijom stranačkom politikom

Sukob dviju struja mogao bi, po nekim procjenama, dovesti do toga da na kongresu uopće ne bude prihvaćen predizborni program.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sudionici stranačke konvencije Alternative za Njemačku (AfD) odbacili su u subotu u Koelnu zahtjev predsjednice stranke Frauke Petry za umjerenim smjernicama stranačke politike, što bi je otvorilo za šire slojeve društva i moguće koalicije s ostalim strankama.
 
„Stranka je načinila pogrešku“, rekla je Frauke Petry nakon što su poslanici kongresa odbacili zahtjev za uvrštenjem dokumenta o umjerenom pravcu stranačke politike na dnevni red konvencije.

„Slika AfD-a u javnosti ne smije biti previše obojana stajalištima glasne manjine unutar stranke“, rekla je Petry zalažući se za „realnopolitičke“ smjernice stranke. Time bi se, kako je dodala, stranka snažnije otvorila umjerenim biračima, čime bi postala atraktivnija i kao koalicijski partner. Čelnica stranke u ovom dokumentu traži jasan odmak stranke od „fundamentalističkih“ strujanja.

Dvodnevna stranačka konvencija desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), na kojoj bi trebao biti prihvaćen program za predstojeće parlamentarne izbore i izabrano novo stranačko vodstvo, počela je u subotu u Koelnu uz jaku policijsku zaštitu i masovne prosvjede mirovnih inicijativa. Odvija se u znaku sukoba između ekstremnog dijela stranke i umjerenog dijela, čiji je predstavnik i sama Petry, koja je početkom tjedna objavila kako ne stoji na raspolaganju kao kandidatkinja na parlamentarnim izborima u rujnu, najavivši da će ostati na mjestu predsjednice stranke do jesenskih izbora.

Sukob dviju struja mogao bi, po nekim procjenama, dovesti do toga da na kongresu uopće ne bude prihvaćen predizborni program.

Sukobe na vrhu stranke mnogi navode kao glavni razlog pada popularnosti AfD-a, koji je još do prije nekoliko mjeseci uživao podršku i do 15 posto birača. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja stranku bi trenutno biralo oko 10 posto birača.

Predstavnici AfD-a uvijek iznova privlače pozornost javnosti spornim izjavama vezanim uz njemačku prošlost, posebice razdoblje nacionalsocijalizma, kao i radikalnim stajalištima vezanim uz odnos prema islamu i posebice migrantima.

Stranačka konvencija  AfD-a popraćena je masovnim prosvjedima inicijativa koje se protive desnom populizmu i ekstremizmu. Pod sloganom „Koeln se suprotstavlja“ u gradu na Rajni okupilo se oko 50.000 prosvjednika koji, uglavnom mirno, prosvjeduju protiv desnog ekstremizma.

Među prosvjednicima je i oko tisuću pripadnika ekstremnog dijela lijevog političkog spektra koji su tijekom prijepodneva pokušali spriječiti dolazak članova AfD-a na kongres. U sukobima s prosvjednicima dosad su ozlijeđena dva policajca.

U čitavom gradu je okupljeno oko 4.000 policajaca, što je najveća policijska akcija u ovom gradu od održavanja samita G8 1999.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, tvrda desnica, afd, eu