Hrvatska

Đuro Hranić: Iz Vukovara poruka nade i ohrabrenja; samoprijegorno služit općem dobru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Želimo danas ovdje iz Vukovara poslati poruku nade i ohrabrenja koja izvire iz Božje nade i dobrote objavljene u Isusu Kristu koji je naša nada, poručio je nadbiskup đakovački i osječki i metropolit Đuro Hranić u propovijedi na središnjem misnom slavlju koje je u nedjelju predvodio u Vukovaru na 10. susretu hrvatske katoličke mladeži na kojem se okupilo oko 23.000 mladih iz zemlje i inozemstva.  

U propovijedi je, među ostalim, istaknuo da smo se nadali političarima i gospodarstvenicima koji ne vode brigu prvotno o svojim osobnim interesima i profitu nego prije svega o općem dobru građana i čitavome društvu te poručio da hrvatsko društvo ne može postati bolje, humanije, poštenije i pravednije ako nema onih koji su spremni samoprijegorno služit općem dobru.

U propovijedi na misnom slavlju koje je nadbiskup Đuro Hranić predvodio u zajedništvu s 30-tak hrvatskih biskupa među kojima su se nalazili i zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH, nadbiskup Alessandro D'Errico i zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, Želimir Puljić, nadbiskup Đuro Hranić kazao je kako uskrsli Krist nosi novu nadu da u svijetu nije prisutna samo snaga grijeha nego i uskrsnuća.

"Ako smo povezani s Kristom koji ne umire, i sam je život i ljubav, tada smo u životu i postajemo nositelji života, radosne vijesti za naš svijet", poručio je Hranić rekavši kako i grad Vukovar pruža snažnu poruku. "Ovdje smo na poseban način kao narod iskusili da Bog svoje nikada ne ostavlja", napomenuo je pozvavši mlade da se otvore prema budućnosti i Kristovoj ljubavi i njegovom vodstvu slijedeći geslo Susreta "Krist, nada naša".

Hranić se u propovijedi dotaknuo i aktualne situacije u Hrvatskoj rekavši kako je u Hrvatskoj danas puno onih ljudi koji gube povjerenje u ljude, institucije, politiku te puni gorčine i nezadovoljstva tonu u izolaciju, osamljenost i beznađe i koji, kako je kazao, od nesigurnosti, neuspjeha i promašaja bježe u alkohol, drogu, destrukciju i agresivnost.

"Ne želi li svatko od vas iskustvo lijepoga i radosnog obiteljskog sklada te ozračaja međusobne ljubavi i zajedništva u vašim obiteljima. A možda vam vaši roditelji to ne uspijevaju pružiti te su vas učinili više svjedokom napetosti i svađa, nego li sreće i radosti u svome braku ili su vaši roditelji još nesretniji od vas i u vama bude sumnju u mogućnost sretnog  i uspjelog braka uopće?", zapitao je Đuro Hranić ustvrdivši kako smo se svi nadali boljim perspektivama za mlade ljude i obitelji.

Samoprijegorno služiti općem dobru

"Nadasmo se političarima i gospodarstvenicima koji ne vode brigu prvotno o svojim osobnim interesima i profitu nego prije svega o općem dobru građana i čitavome društvu. Nadasmo se etičnosti, poštenju i istinoljubivosti, društvu u kojem je na najvišem mjestu savjesnost, čestitost i kompetentnost i u kojemu se autoritet postiže odgovornošću i poštenim radom. A mi se nadasmo", kazao je poručivši kako hrvatsko društvo ne može postati bolje, humanije, poštenije i pravednije ako nema onih koji su spremni samoprijegorno služit općem dobru.

"Nema i ne može biti blagostanja i napretka ako nema vas koji ste spremni učiti, studirati, marljivo raditi, biti postojani u dobru, odustajati od veze, protekcije, mita i korupcije, od grešnih obrazaca ponašanja i prizemne logike ovoga svijeta i biti zdrava alternativa ovome svijetu", zaključio je u propovijedi nadbiskup i metropolit Đuro Hranić.  

Okupljene mlade katolike pozdravio je na početku misnog slavlja apostolski nuncij u RH, nadbiskup Alessandro D'Errico rekavši kako će papi Franji prenijeti poruku da je u nedjelju u Vukovaru vidio jedan novi horizont koji čine hrvatski mladi katolici.

"Sveti Otac prati molitvom ovo slavlje te upućuje najljepše želje biskupima a osobito svim mladima", kazao je nadbiskup Alessandro DErrico pročitavši poruku pape Franje u povodu 10. Susreta hrvatske katoličke mladeži, a u kojoj papa Franjo poziva hrvatske mlade katolike da u svojim župnim zajednicama pronose geslo Susreta "Krist, naša nada".  

Liturgijsko pjevanje na misi animiralo je 240 pjevača iz 18 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije okupljenih u Nadbiskupijski zbor mladih pod ravnanjem prof. Želimira Sušića.

Nakon svete mise, tijekom poslijepodneva, mladi će imati priliku sudjelovati u programu po gradu Vukovaru koji uključuje radionice, molitve i koncerte. Tijekom prijepodneva mladi su pohodili Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem je molitvu vodio pomoćni zagrebački biskup i predsjednik Odbora HBK za mlade, mons. Mijo Gorski.

Nakon ovogodišnjeg domaćina Đakovačke i osječke nadbiskupija i Grada Vukovar, idući će biti Zagrebačka nadbiskupija i Grad Zagreb.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vukovar, Đuro Hranić, mladi