Kolumne

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Zlatko Hasanbegović započeo je novi udar na Plenkovića i vrh HDZ-a

SDP mora riješiti svoju unutarnju krizu. Očito je da se stranka podijelila .... Mostovcima više leži uloga populista koji se u ime moralnih vrijednosti bore protiv korumpiranih elita ... Lagano je porasla vjerojatnost da Anka Mrak Taritaš uđe u drugi krug, a ne Sandra Švaljek ...

Piše: Mislav Miholek

Preslagivanje vlasti otvorilo je mnoga pitanja, od stabilnosti nove većine, pa sve do unutarnjeg stanja u SDP-u i Mostu. Jedanko tako, dotaknuli smo se i zagrebačkih izbora u još jednom razgovoru s poštovanim analitičarem Davorom Gjenerom.


PP:  HDZ je 'prikrpao' saborsku većinu, kakve su dugoročne šanse održavanja navedene većine i hoće li biti preslagivanja poslije izbora?

Davor GjeneroIako je premijer Plenković dobio šansu da u miru u narednih mjesec dana rekonstruira vladu, jasno je da pred njim nije lak posao. Pritom mu akteri s desne margine njegove stranke dodatno otežavaju posao. Činjenica da samo dan nakon što su Plenković i main-stream stranke odnijeli parlamentarnu pobjedu nad Mostom i SDP-om, Zlatko Hasanbegović započeo novi udar na Plenkovića i vrh stranke dokaz je da akterima s margine HDZ-a uspostavljeni mir nije po volji. Odluči li se učiniti ono što je nužno napraviti u ovakvoj situaciji – isključiti Hasanbegovića iz stranke, Plenković će dodatno otežati stvaranje parlamentarne većine (ili možda neće?). Pred premijerom je sada temeljna odluka, hoće li vladu zasnovati na minimalnoj većini, i onda djelovati kao da vodi manjinsku vladu, pa za svaki projekt tražiti partnere izvan koalicije, prije svega među racionalnim akterima u parlamentu, kao što su IDS i HNS, ili će pokušati među parlamentarnim strankama, koje su ga prije lokalnih izbra odbile, poslije njih naći trajnog partnera. I manjinska vlada i vlada s minimalnom marginom većine mogu biti trajne i stabilne, ako su te većine homogene, ako među njima nema previše interesnih konflikata i ako vlada ima jasan projekt koji želi ostvariti. Plenkovićeva vlada ima snažniju potporu relevantnih društvenih dionika nego što to pokazuje medijska slika. Kombinacija vještine usklađivanja interesa među strankama i oslanjanja na potporu dijela građanskog društva mogli bi Plenkoviću osigurati relativnu stabilnost i održivost i ovakvog kabine


PP: Kakva je budućnost SDP-a i MOST-a s obzirom na neuspjeh rušenja vlade?

Davor Gjenero
:
SDP mora riješiti svoju unutarnju krizu. Očito je da se stranka podijelila i da parlamentarni klub stranke prilično otvoreno opstruira stranačko vodstvo. Bilo je očito da je stranačkom vodstvu bilo mnogo više stalo do ostvarivanja koncepta raspuštanja parlamenta i raspisivanja novih izbora, nego što je to bilo članovima zastupničkog kluba.
Očito je postao da su kompetencije članova zastupničkog kluba stranke izrazito niske, pa tijekom rasprave o interpelaciji stranka nije uspjela ostaviti dobar i uvjerljiv dojam u javnosti. Iako je bilo vrlo predvidivo da s minimalnom očekivanom većinom neće biti moguće izglasati nepovjerenje Vladi, SDP je u tu opciju uložio daleko više nego što je bilo racionalno. Da su se bolje pripremili za raspravu o interpelaciji, a manje žestoko poslije neuspjele interpelacije nastojali opstruirati konsolidaciju Sabora (smiješni pokušaji Grbinovih proceduralističkih igara, nepotrebna žestina inače uvjerljivog Arsena Bauka) i da su obuzdali ispade Gordana Marasa, uglavnom na rubu groteske, unatoč neuspjehu interpelacije, ona ne bi predstavljala uteg SDP-u. Ovako se SDP predstavio kao organizacija čija ambicija znatno nadilazi njegove trenutne kapacitete.
Most je iz cijelog slučaja izašao definitivno učvršćen kao protestni pokret. Izlaskom iz Plenkovićeve vlade Most je definitivno odustao od mogućnosti da se organizira kao hrvatska konzervativna stranka, a mostovcima više leži uloga populista koji se u ime moralnih vrijednosti bore protiv korumpiranih elita. To što korupciju vide na krivim mjestima, to što su vlastiti moral kompromitirali svaki put kad su se našli u mogućnosti da donose odluke, manje je važno. Nakon ove epizode oni definitivno imaju isti status u hrvatskoj političkoj areni kao i Živi zid. To ne znači da u budućnosti potpora njima, ali i Živom zidu,neće rasti. To samo znači da će demokratska parlamentarna politika u Hrvatskoj imati sve više ograničen manevarski prostor, pa i to da možda već nakon idućih izbora dođemo u situaciju da će jedina mogućnost organiziranja demokratske efikasne administracije biti velika koalicija, koaliranje dvije najveće stranke.


PP: Hoće li ova situacija odraziti na zagrebačke lokalne izbore i kako?

Davor Gjenero
Most u Zagrebu nema nikakva utjecaja, SDP nije mogao čak niti definirati kandidata niti se odlučiti za samostalni nastup na izborima. Glavnu ulogu u političkoj areni u Zagrebu ionako igraju troje kandidata koji niti sami, niti njihove stranke, nisu izravno sudjelovali u razrješavanju parlamentarne arene: Milan Bandić, Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš. Mrak Taritaš bila je, zbog zaštite svog lijevog biračkog tijela, izrazito zainteresirana da njena stranka, HNS, ne uđe u neki oblik suradnje s HDZ-om, pa je čak i javno objavila da bi takva suradnja značila da ona istupa iz HNS-a. Bandićevi stranački kolege, kao i HSLS koji podupire Sandru Švaljek, dio su bloka s HDZ-om, ali njihov ulog u parlamentarnoj krizi nije bio velik i oni nisu tijekom krize „mijenjali strane“.
Kriza je samo zaoštrila već postojeće odnose u gradskoj političkoj areni. Zahvaljujući stavu o krizi možda je za prvi krug malo ojačala položaj Anke Mrak Taritaš, koja je možda privukla nekog dodatnog birača iz lijevog političkog polja, ali je smanjila vjerojatnost da u drugom krugu privuče i jednog birača koji će u prvom krugu glasati za desni centar (Drago Prgomet). Milan Bandić je tako u nešto boljem položaju nego što je bio. Naime, lagano je porasla vjerojatnost da Anka Mrak Taritaš uđe u drugi krug, a ne Sandra Švaljek, protiv koje Bandić u drugom krugu nema šansi. Isto tako, povećava se vjerojatnost Bandićeve pobjede nad Taritaš u drugom krugu.
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN BANDIĆ, sandra švaljek, MOST, Anka Mrak Taritaš, davor gjenero, KRIZA VLADE, HDZ, SDP