Hrvatska

PULA: IDS protiv reduciranja prava djece i osoba s invaliditetom

Prava i zaštita djece te osoba s invaliditetom, ističe Miletić, nemaju alternative, jer su ona apsolutni prioritet i značajna karakteristika svake demokratske države.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Istarski demokratski sabor (IDS) smatra apsolutno neprihvatljivim prijedlog udruge U ime obitelji da se ukine institut pravobranitelja za djecu, osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova, te da se reducira na institut zamjenika pučkog pravobranitelja, priopćio je u četvrtak IDS.

"Je li moguće da ćemo svjedočiti još jednoj diskriminirajućoj inicijativi te udruge koja je ovoga puta usmjerena na najranjivije skupine društva", pita se u priopćenju predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Prava i zaštita djece te osoba s invaliditetom, ističe Miletić, nemaju alternative, jer su ona apsolutni prioritet i značajna karakteristika svake demokratske države.

"Opstojnost i djelovanje tih institucija ne smiju se dovoditi u pitanje. Umjesto da ih jačamo, mi razgovaramo o njihovom ukidanju", poručio je Miletić koji smatra da je prijedlog udruge U ime obitelji, koju vodi Željka Markić, apsolutno neprihvatljiv i "tisućama godina udaljen od Europe i svega za što se borimo, poput multikulturalnosti, tolerancije, rodne ravnopravnosti, suživota i različitosti".

"Hoćete li, gospođo Markić, roditeljima i skrbnicima u cijeloj Hrvatskoj objasniti kako bi se ukidanjem institucija čija je zakonska obaveza i odgovornost štititi našu djecu i najranjivije skupine društva, poboljšala kvaliteta i prepoznatljivost institucija zaduženih za zaštitu tih skupina društva", pita predsjednik IDS-a i upozorava kao su nakon žena, na udaru sada djeca i osobe s invaliditetom, čija prava U ime obitelji dovodi u pitanje.

"Vjerujem da u Hrvatskoj ima dovoljno razboritosti da se ovakve diskriminirajuće inicijative u startu odbace i pozivam sve političke institucije i civilne udruge da odmah osude još jedan bizaran udar na ljudska prava kojim ova udruga drsko provocira temelje demokratskog i civiliziranog društva", kaže se u priopćenju.

Miletić je pritom pozvao Željku Markić da "skupi hrabrost i predstavi svoj ultrakonzervativni program putem registrirane političke stranke, umjesto da se skriva iza udruga tzv. civilnog društva".