Hrvatska

Pavo Barišić: Hrvatska treba kvalitetno, učinkovito, privlačno i inovativno strukovno obrazovanje

Piše: Ivana Vranješ

U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja  u petak je održan  Forum promicanja strukovnog obrazovanja. Na Forumu  su predstavljeni primjeri dobre prakse, aktivnosti s ciljem promicanja strukovnog obrazovanja, te aktivnosti unaprjeđenja strukovnog  obrazovanja koje će Ministarstvo provoditi  u suradnji s ključnim dionicima strukovnog obrazovanja.

Uz ravnatelje srednjih strukovnih škola Forumu je nazočio  i   ravnatelj Europskog centra za razvoj strukovnog obrazovanja (CEDEfop)  James Calle.

Otvarajući Forum Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić  je rekao kako od početka  njegovog mandata  jest cilj razvoj   i promocija strukovnog obrazovanja. Naglasio je da  se želi   razviti   strukovno  obrazovanje i osposobljavanje  koje će biti kvalitetno, učinkovito, privlačno, inovativno te koje će omogućiti stjecanje kompetencija za osobni i profesionalni razvoj, ali i za nastavak obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

„ U Hrvatskoj ova važna sastavnica  sustava odgoja i obrazovanja obuhvaća preko 70 posto srednjoškolaca.   Riječ je o više od sto tisuća učenika u gotovo 300 strukovnih škola. Zbog njih od školske godine 2013/2014 u 55 strukovnih škola eksperimentalno se izvode novi strukovni  kurikuli od kojih njih 19 od jeseni ide u redovitu primjenu“, izjavio je Barišić.

Napomenuo je da jačanje strukovnog obrazovanja nije povezano s povećanjem broja učenika nego s jačanjem ugleda strukovnog obrazovanja u društvu.

„ Reforma obrazovanja u području  strukovnog obrazovanja i osposobljavanja treba posebice ojačati modele učenja  temeljenog  na radu te utjecati na promjene u stavovima prema strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koje se  doživljava kao druga, loša opcija u odnosu na  gimnazijsko obrazovanje“,  rekao je Barišić.

Primjer dobre prakse  je Srednja strukovna škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog  Broda i  Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

Srednja škola Stjepan Sulimanac je moderna europska strukovna škola  koja obrazuje učenike za trogodišnja i četverogodišnja zanimanja  kao što su upravni referent,  agroturistički tehničar,  konobar, kuhar, automehaničar,  prodavač, poljoprivredni gospodarstvenik.

„ Po završetku školovanja agroturistički tehničari imaju široko spektar mogućnosti jer se radi o interdisciplinarnom zanimanju , učenici  obavljaju praksu u području turizma i u području poljoprivrede . Naši bivši učenici kao agroturistički tehničari su danas uspješni poduzetnici koji se bave  vođenjem vlastitog poljoprivrednog  gospodarstva ili pružaju usluge seoskog, ekološkog rekreativnog turizma, te doprinose razvoju gospodarstva i ruralnog turizma“, rekao je ravnatelj  škole Josip Ivoš. Naglasio je kako i poljoprivredni gospodarstvenici se obrazuju  za vođenje vlastitog poljoprivrednog gospodarstva, a poljoprivredno gospodarstvo u vlasništvu škole i  školska zadruga im pruža mogućnost stjecanja znanja. Uz poljoprivredno zemljište od 25 hektara  škola ima  plastenik za uzgoj povrća , vinograd, vinski podrum i  vlastiti restoran, gdje učenici obavljaju praksu.

„ Škola je provela brojne projekte , posebno smo ponosni  na projekte financirane sredstvima Europske unije, a imamo i vlastiti razvojni tim, stvorili smo vlastiti europski razvojni plan na osnovu kojeg smo napisali i sami proveli projekte. Kroz različite projekte stekli smo svoju prepoznatljivost, znanja i dobili vrijednu opremu. Za brojne škole organiziramo i tečajeve za pisanje europskih projekata“, rekao je   Ivoš.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obrazovanje, mladi, stukovno obrazovanje, pavo barišić