Kolumne

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Kerum sustavno pokazuje kako je akter koji ne prihvaća načelo jednakosti građana

Razina diskursa koji je u kampanju uveo Kerum jednostavno je takva da se to u pristojnom društvu ne bi smjelo tolerirati. +++ Činilo se da je smjena vlasti u Zagrebu 'u zraku' i da će Sandra Švaljek s lakoćom u drugom izbornom krugu pobijediti Bandića. +++ Nikome osim SDP-ovu vodstvu prijevremeni izbori trenutno ne odgovaraju.

Piše: Mislav Miholek

Ispred nas je drugi krug lokalnih izbora, s naglaskom na Split i Zagreb, preslagivanje vlasti i dalje traje, ne zna se što će se dogoditi. Porazgovarali smo o svim ovim temama s poštovanim analitičarem Davorom Gjenerom.


PP:  Izbori u Splitu pobuđuju najviše pozornosti naših građana, dugi jezik Željka Keruma i nepoznavanje medijskih običaja da se kamere i slična sredstva nikada ne gase, dovele su ga u nevolju. Da stvar bude zanimljivija, SDP je dao potporu gospodine Kerumu, nasuprot gospodinu Krstuloviću Opari, hoće li lijevo glasačko tijelo u Splitu presuditi izbore i kako?

Davor GjeneroNažalost, gospoda Zoran Milanović i Ivo Baldasar tako su destruirali položaj SDP-a u Splitu, da to koga SDP danas u Splitu podupire, ima tek marginalni utjecaj na izborni rezultat. Nije bilo čudno kad su neki poput Milanovićeva ministra Marasa podržali dva čudna kandidata, Željka Keruma i Miru Bulja, ali kad je to manje eksplicitno učinio i predsjednik stranke koja s vrijednosnim sustavom ove dvojice oriđinala nema ništa, SDP je sam sebi nepotrebno napravio dodatnu štetu u Splitu.
Razina diskursa koji je u kampanju uveo Kerum jednostavno je takva da se to u pristojnom društvu ne bi smjelo tolerirati. Nikakva opasnost ne proizlazi iz toga što Kerum svome protukandidatu, koji je parlamentarni zastupnik i osoba zaštićena parlamentarnim imunitetom, prijeti boksačkim udarcem, ali ako se tako obraća protivniku u kampanji, znači da bi sutra, bude li izabran, s javne funkcije koja mu donosi i posebne ovlasti, činio isto. Kerum sustavno pokazuje kako je akter koji ne prihvaća načelo jednakosti građana, čak i marginalnim gestama kakvo je parkiranje na izborni dan pred izbornim mjestom. Ljudi koji ne prihvaćaju načelo jednakosti svih građana i to da se pravila i propise na njih moraju odnositi jednako kao i na sve građane, ne bi smjeli obavljati javnu dužnost.
Dvokružni većinski sustav, kakav rabimo za izbor individualnih nosilaca izvršne vlasti, u Francuskoj, od koje smo ga preuzeli, izvrsno funkcionira i kompatibilan je s političkom kulturom koja, kad se u drugom krugu pojavi kandidat koji ne spada u demokratsku političku arenu, dovodi do toga da se svi glasaču „ustavnoga luka“ okupljaju oko onoga tko pripada demokratskim političkim opcijama, makar glasali „stisnuta nosa“. Po svemu sudeći će se pokazati da Hrvatska nije prihvatila ovu odliku francuske političke kulture.PP: S obzirom da je Zagreb glavni grad Hrvatske u ovakvom obliku od 1850., gotovo da je Split zasjenio borbu između gradonačelnika Bandića i Anke Mrak Taritaš, može li gospođa Mrak Taritaš pobijediti staroga maga Bandića?

Davor Gjenero
:
Vjerojatno će se pokazati da je gospođa Mrak Taritaš počinila najveću štetu u zagrebačkoj demokratskoj političkoj areni. Prije nego što je ona oko Nove godine ušla u kampanju, činilo se da je smjena vlasti u Zagrebu „u zraku“ i da će Sandra Švaljek s lakoćom u drugom izbornom krugu pobijediti Bandića i uspostaviti novi, racionalni model upravljanja Zagrebom. Tada je Mrak Taritaš ušla u kampanju i uspjela Bandiću osigurati nevjerojatno olakšanje. Potpora njoj polako je rasla, i uspjelo joj je Švaljek potisnuti iz drugog izbornog kruga. Za razliku od gospođe Švaljek, koja bi okupila cijeli ustavni luk protiv Bandića i donijela smjenu vlasti u drugom krugu, gospođa Mrak Taritaš može računati samo na glasove ljevice, a recikliranjem Milanovićeve političke strategije ili mi – ili oni, dodatno odguruje centrističke, dakle liberalne i desno-centrističke, dakle demokršćanske glasače od sebe.
Ako zbog toga što je zbog kratkoročnih osobnih interesa (jačanje njene pozicije u stranci kojoj je pristupila pred koji mjesec) i eventualno interesa jačanja HNS-a nasuprot SDP-u kao „starijem partneru“ u lijevoj koaliciji, gospođa Mrak Taritaš osigura dosadašnjem gradonačelniku Bandiću još jedan mandat i tako odloži nužnu promjenu matrice upravljanja Zagrebom, za to bi morala snositi političku odgovornost – posve se povući iz zagrebačke gradske političke arene.PP: Neizvjesna je situacija sa sastavljanjem staro-nove hrvatske vlade. U kuloarima kruže čudesne priče, može li Hrvatska poslije izbore dobiti prvu manjinsku vladu u svojoj povijesti ili idemo na izbore odmah u srpnju ili tek na jesen?

Davor Gjenero
Nikome osim SDP-ovu vodstvu izbori trenutno ne odgovaraju. Predsjednik SDP-a ima racionalan razlog insistirati na tome da se što prije dođe do ponavljanja izbora, jer za njega su uvjeti u kojima većina zastupničkog kluba njegove stranke ne poštuje odluke stranačkog vodstva jednostavno nepodnošljivi, a ne postoji racionalna metoda, osim novih izbora, koja bi mu omogućila discipliniranje zastupničkog kluba. Na svoju stranu koalicijom što je radno možemo nazvati „za radio-kazetofon više“ formalno je pridobio vodstvo HSS-a za raspisivanje izbora, obećavši im jedan mandat više, u odnosu na sadašnjih ionako nezasluženih pet. Međutim, čini se da to obećanje Davor Bernardić neće moći tek tako ispuniti, jer je pitanje hoće li ga prihvatiti Glavni odbor stranke, koja je ionako prezasićena praskom u kojoj je Milanović slabio vlastitu stranku, dijeleći mandate mlađim partnerima. Dakle, pitanje je hoće li HSS doista biti za raspuštanje parlamenta, a i hoće li svi zastupnici SDP-a poduprijeti vodstvo u pritisku za raspuštanje sadašnjeg saziva Sabora i raspisivanje novih izbora.
Svi drugi brinu se zbog stranačkih budžeta i činjenice da bi to bili treći izbori u godinu dana, a da su izvori financiranja stranaka ionako smanjeni.
Vidjet ćemo hoće li premijeru Plenkoviću uspjeti okupiti minimalnu većinu, a i ako je okupi, takva bi vlada de facto djelovala kao manjinska i morala bi u svakom projektu pridobivati dodatnu potporu, prije svega dviju liberalno demokratskih stranaka – IDS-a i HNS-a, kojima bi takav odnos s Vladom mogao odgovarati. Sigurno je da te stranke neće formalno ulaziti u vladajuću koaliciju niti u Vladu, ali bi mogle imati interes za održavanje parlamenta i konsenzus s vladajućima o temeljnim projektima. Takva administracija vjerojatno ne bi trajala do kraja mandata, ali bi mogla preživjeti, možda do proljeća 2019., kad ćemo ionako izlaziti na izbore za Europski parlament, a krajem godine na predsjedničke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, Anka Mrak Taritaš, HSS, SDP, MILAN BANDIĆ, ŽELJKO KERUM, davor gjenero, VLADA, IZBORI, ZAGREB, SPLIT