Kultura

NJEMAČKA: Partenon knjiga - monumentalno djelo protiv cenzure

'Partenon knjiga', monumentalna umjetnička instalacija velika je atrakcija Documente, uglednog okupljališta suvremene umjetnosti koji se od 1955. svake pete godine održava u Kasselu, u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessenu.

FOTO: Twitter
Piše: PolitikaPlus

Ovaj se hram ne nalazi na atenskoj Akropoli nego u središtu njemačkog provincijskog grada Kassela, njegovi stupovi nisu od mramora nego od knjiga koje su jednom negdje u svijetu bile zabranjene.

"Partenon knjiga", monumentalna umjetnička instalacija velika je atrakcija Documente, uglednog okupljališta suvremene umjetnosti koji se od 1955. svake pete godine održava u Kasselu, u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessenu.

Spektakularno djelo argentinske umjetnice Marte Minujin postavljeno na jednom od glavnih trgova pledoaje je protiv cenzure u bilo kojem obliku.

Umjetnica od 74 godine, ikona pop-arta u Južnoj Americi, definira ga kao svoje "najpolitičnije" djelo.

Nekoliko dana prije otvaranja Documente predviđena za subotu 10. lipnja, ekipa dobrovoljaca kreće se oko dizalice ispred pročelja hrama.

Primjerak romana "U prvom krugu" iz 1968. sovjetskog disidenta Aleksandra Solženjicina čeka da bude pričvršćen uz pomoć dizalice na vrh jednog od 46 stupova Partenona sastavljena od metalne strukture prekrivene knjigama. Roman će se pridružiti Bibliji, "Velikom Gatsbyju", "Sotonskim stihovima", "Pustolovinama Toma Sawyera ili "Sherlocku Holmesu". Sve se knjige prvo umataju u plastičnu vrećicu radi zaštite od vremena.

"Partenon knjiga" podignut je na istom mjestu gdje su 1933. spaljivane knjige židovskih ili marksističkih autora.

Documenta zatvara vrata 17. rujna a knjige će se potom podijeliti publici a spomenik rastaviti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KNJIGE, NJEMAČKA, KASSEL, PARTENON KNJIGA