Hrvatska

ŽELJKA MARKIĆ: Plenković i Vrdoljak prevarili su i desne i lijeve birače

Stieru je važna stranka, građani i demokracija...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnica građanske inicijative U ime obitelji Željka Markić u ponedjeljak je ocijenila da su predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković te bivši predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak prevarili i desne i lijeve birače, pa je koalicijski dogovor između HDZ-a i HNS-a ocijenila kao "demokratski problem suženog prostora demokracije".

 "Gospodin Plenković je zajedno s gospodinom Vrdoljakom prevario dvije skupine birača. To su oni koji dva puta u godinu dana nisu dali povratak SDP-a i HNS-a na vlast, koji su rekli da ih ne žele nakon četiri godine najvećim dijelom radi korupcije i nesposobnosti i nametanja ideologije čemu smo svjedočili u četiri godine njihove vlasti. Ti birači su kroz ovu koaliciju koja je nametnuta ostali prikraćeni za njihovo demokratsko pravo da imaju svoje predstavnike. Isto tako i birači lijeve koalicije, ljudi koji ne bi glasali za HDZ, a najedanput su ojačali HDZ. I to je demokratski problem jednog suženog prostora demokracije", izjavila je Željka Markić za RTL Danas.

 Za ostavku Davora Ive Stiera na dužnost ministra vanjskih poslova rekla je da ju nije iznenadila, posebno s obzirom na ono što je Stier najavio da sada planira raditi - posvetiti se radu s članstvom u HDZ-u, promovirati ono što je obećao zajedno s Plenkovićem kada su došli na vlast, "jer nakon gospodina Karamarka to je bila demokratizacija stranke, borba protiv korupcije".

Stieru je važna stranka, građani i demokracija

 Posebno se to, istaknula je, odnosi i na Stierovo inzistiranje na uvođenju načela "jedan član - jedan glas" u HDZ-ov unutarstranački izborni proces. "Mislim da je njemu stranka važna, važni su mu ljudi, građani, važna mu je demokracija i ovo je jedna, meni se čini, logična odluka", rekla je Markić.

 Upitana misli li da se, da velike stranke nisu "minirale" referendumsku inicijativu njezine udruge za promjenom izbornog zakonodavstva, manje stranke sada ne bi mogle skrivati "pod kišobranom velikih", podsjetila je kako je prikupljeno 380 tisuća potpisa za promjenu izbornog sustava, koji bi omogućio veće odlučivanje birača i izravniju odgovornost saborskih zastupnika, ali da to HDZ, SDP i HNS nisu dopustili.

 "Sada bi se teško dogodila ova situacija da u Saboru svi dignu ruku znajući da bi jedan dio njihovog biračkog tijela bio protiv toga. Mi smo tražili promjenu izbornog sustava kroz referendum, zaustavili su to HDZ, HNS i SDP tvrdeći da u Hrvatskoj, koja je tada imala 3,5 milijuna punoljetnih osoba, ima 4,1 milijun birača. No, mislim da smo ipak uspjeli nešto postići, dobili smo bar jedan preferencijalni glas na izborima s pragom i nastavit ćemo se oko toga angažirati", kazala je.

Politika je donijela neprijateljski, omalovažavajući i dehumanizirajući jezik prema neistomišljenicima 

Željka Markić komentirala je i vulgarni napad na istaknutu hrvatsku sportašicu, danas državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić te zadržavanje sedam osoba u pritvoru, ocijenivši neprihvatljivim da se može dogoditi da tri žene u autu na trajektu okruži skupina od dvanaest muškaraca, koji ih vrijeđaju i prijete im.

 "To je neprihvatljivo. Mi kao društvo moramo priznati da u Hrvatskoj ne vrijedi isti kriterij, ni za vrijeđanja, niti za kažnjavanja, i to je ono što je nedopustivo, to je ono što najviše smeta", poručila je i dodala kako je hrvatska politika "ta koja je donijela taj neprijateljski, omalovažavajući, i dehumanizirajući jezik prema neistomišljenicima".

 "Treba jasno poslati poruku, i lijevi i desni, koji god, da je takvo seksističko ponašanje prema ženama ili muškarcima u Hrvatskoj neprihvatljvo", naglasila je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŽELJKA MARKIĆ, U IME OBITELJI, HNS, HDZ