Kolumne

KOMENTAR MAROJA VIŠIĆA: Stier želi preuzeti vodstvo stranke od Plenkovića i time vratiti HDZ demokršćanskim vrijednostima?!

Međutim, doima se kao da postoji unutarstranačko nezadovoljstvo smjerom kojim premijer i predsjednik stranke Plenković pokušava voditi stranku. Signal tog nezadovoljstva bilo je pismo ostavke ministra vanjskih i europskih poslova Stiera.

Piše: Maroje Višić

Preslagivanje Vlade je završeno. Premijer Plenković je uspio osigurati „tanašnu“ većinu u parlamentu koaliranjem s HNS-om, a na obostrano nezadovoljstvo istaknutih pripadnika obaju stranaka. No kakve su posljedice ove koalicije? Za vladu HDZ-a to je zasigurno osiguran ostanak na vlasti barem tijekom ljeta. Premda smatram upitnim rok trajanja ove koalicije. Za HNS ovo bi vrlo izvjesno mogao biti politički kraj stranke. Nakon što su HNS napustili istaknuti ljudi stranke, s većom izvjesnošću možemo reći kako je koaliranje bilo ipak motivirano oportunističkim razlozima.

No ipak, najveći dobitnik je premijer Plenković i to ne samo u funkciji premijera, već i u funkciji kormilara stranke. Naime, ideološka mješavina nastala ovom koalicijom dajeimpetus Plenkovićevoj viziji HDZ-a kao stranke desnog centra.

Mora se priznati da je premijer Plenković s novoimenovanom ministricom obrazovanja svakako učinio značajan ustupak HNS-ovim zahtjevima, ali i učinio iskorak u unutarnjoj politici HDZ-a pokušavajući repozicionirati HDZ prema desnom političkom centru. Premijer je, dakako, ministru Barišiću ponudio zamjenski resor. Ovim potezom premijer Plenković je možda pokušao spriječiti nezadovoljstvo konzervativnog krila HDZ-a i time spriječiti odlazak još jedne istaknute stranačke osobe.

Međutim, doima se kao da postoji unutarstranačko nezadovoljstvo smjerom kojim premijer i predsjednik stranke Plenković pokušava voditi stranku. Signal tog nezadovoljstva bilo je pismo ostavke ministra vanjskih i europskih poslova Stiera.

Smatram da bi se nastala situacija mogla razviti u dva scenarija. U prvom scenariju članovi konzervativnog krila HDZ-a mogli bi napustiti stranku, te osnovati ili ući u novu stranku zajedno s Hasanbegovićem i Esih. U tom slučaju na novim parlamentarnim izborima HDZ bi morao koalirati s novom strankom konzervativne (radikalne?) desnice. No i drugi scenarij mi se čini izvjestan. Naime, Davor Ivo Stier nije podnio stranačku ostavku. To bi se moglo protumačiti kao da u doglednoj budućnosti Stier želi preuzeti vodstvo stranke od Plenkovića i time vratiti HDZ demokršćanskim vrijednostima.

* Maroje Višić je doktor političkih znanosti iz Dubrovnika

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije PolitikaPlus.com portala.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Davor Ivo Stier, maroje višić, andrej plenković, hns, hdz