Hrvatska

Plenković o peticiji za kupnju lijeka Dinutuximab Beta: Očekujem prije svega stav povjerenstva i nakon toga ćemo donjeti odluke!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ozbiljne stvari ne trebaju se banalizirati, izjavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, odgovarajući na novinarski upit kako tumači prijetnje koje je dobio preko Facebooka, a zbog kojih je zagrebačka policija uhitila 21-godišnjeg hrvatskog državljanina.

 "Nadam se da nećete sada ovo banalizirati, kao i napad na državnu tajnicu Janicu Kostelić. Stabilnost podrazumijeva i ozbiljnost i nebanaliziranje ozbiljnih stvari",  poručio je Plenković novinarima nakon zajedničke sjednice saborskih odbora za vanjsku politiku i europske poslove.

 Novinare je, naime, zanimalo kako komentira prijetnje koje mu je preko Facebooka u travnju uputio 21-godišnjak, objavivši na Facebooku sadržaj koji je okvalificiran kao ozbiljna prijetnja. Ne navodeći sadržaj tih prijetećih poruka, iz zagrebačke policije su prošlog tjedna rekli kako su sumnjivca uhitili te ga, zbog kaznenog djela prijetnje putem društvenih mreža, u petak predali pritvorskom nadzorniku.

O peticiji za kupnju lijeka  Dinutuximab Beta: Odluku o tome donijet će povjerenstvo

 Premijera su novinari pitali i kako gleda na peticiju koju je potpisalo 30.000 građana, koji zahtijevaju kupnju lijeka Dinutuximab Beta za djecu koja boluju od rijetkog visokorizičnog neuroblastoma, kao i da se zagrebačkoj Klaićevoj bolnici poveća financijski limit te hitno donesu mjere za financiranje posebno skupih lijekova.

 Plenković je naglasio kako će odluku o tome donijeti osnovano povjerenstvo. "Imamo puno empatije i solidarnosti s našim najmlađima, s malim bolesnicima... znate kakva su pravila HZZO-a i ministarstva. Očekujem prije svega da vidim stav povjerenstva i nakon toga ćemo donositi određene odluke", rekao je.

 Dodao je kako treba naći rješenje koje ima smisla i koje će biti dugoročno održivo, dok je izgradnju nove dječje bolnice naveo kao jedan od ključnih projekata njegove Vlade.

O kupnji Ine: Stav Vlade oko Ine nije se promijenio 

 Za informacije iz medija da Vlada odustaje od vraćanja Ine u hrvatske ruke Plenković je rekao kako su neistinite. "Stav Vlade oko Ine nije se promijenio", poručio je.

 Izrazio je zadovoljstvo izborom nove ministrice vanjskih poslova Marije Burić Pejčinović čime je, kaže, okončan proces popunjavanja Vlade koja sada intenzivno, bez špekulacija o stabilnosti, kreće u nastavak provedbe svog programa i nacionalnog plana reformi.

 Za bivšeg ministra Davora Ivu Stiera kazao je kako će nastaviti djelovati unutra Sabora i HDZ-a, te očekuje njegov kvalitetan doprinos u tom području.

 Premijer je zadovoljstvo izrazio i izborom zastupnika talijanske nacionalne manjine Furija Radina novim potpredsjednikom Hrvatskog sabora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LIJEKOVI, INA, ANDREJ PLENKOVIĆ