Hrvatska

HSP AS: Osnivanje prvog partizanskog odreda u Brezovici povijesna krivotvorina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Osnivanje prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska povijesna je krivotvorina, izjavila je u četvrtak dr. Vlatka Vukelića, dopredsjednica sisačke organizacije HSP dr. Ante Starčević, na konferenciji za novinare održanoj na rubu Brezovice, uoči današnje službene svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe.

 "Svake godine u ovo vrijeme upozoravamo na besmisao obilježavanja, a još više proslave 22. lipnja kao Dana antifašizma u rangu državnog praznika. Čitav niz povijesnih činjenica nas navode na ovakav stav. Bolna je istina kako je upravo područje šumne Bezovica veliko poslijeratno stratiše na kojem je život izgubilo oko šest tisuća osoba za što nitko nije odgovarao. Dana 22. lipnja 1941. godine ovdje se nije baš ništa dogodilo već je grupa sisačkih komunista, u strahu zbog raskidanja pakta između Njemačke i Rusije o nenapadanju, pobjegla u šumu kod sela Žabno", rekla je Vukelić, na konferenciji za medije održanoj kod spomen-obilježja "Križ istine",  u Selu Palanječkom, na rubu šume Brezovica.

  Dodala je kako je to zatajena činjenica koju lokalne i državne vlasti ignoriraju, te najavila da će zato HSP AS hrvatskoj Vladi uputiti zahtjev za osnivanje posebnog povjerenstva kako bi se utvrdile žrtve i zločini iz Brezovice.

  Vukelić je izrazila uvjerenje da će se na taj način ostvariti preduvjeti za ukidanje Dana antifašističke borbe na taj datum, 22. lipnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HSP AS, dan antifašističke borbe, BREZOVICA