Hrvatska

SRIJEM: U temeljima vukovarske crkve sv. Josipa ploča koju je blagoslovio papa Ivan Pavao II.

Prema sadašnjim planovima ukupna vrijednost crkve iznosi oko 7 milijuna kuna. Očekuje se kako će gradnja trajati desetak godina ali to sve, kako je rekao fra Janjić, ovisi o financijskim sredstvima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uz molitvu, koju je predvodio mons. Ivan Ćurić koji je i generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, u četvrtak je na gradilištu nove vukovarske Crkve svetog Josipa radnika u temeljni kamen položena ploča koju je u lipnju 2003. godine blagoslovio papa Ivan Pavao II.

„Izgradnja ove crkve je pastoralna dobit za život katoličke zajednice u Vukovaru. Ostvarujemo ono što je prije više desetljeća zamislio i zatražio tadašnji vlasnik borovske tvornice“, rekao je mons. Ćurić.

Fra Vjenceslav Janjić, župnik u župi sv. Josipa radnika u Vukovaru, pojasnio je kako je još 21. lipnja 1938. godine proglašena samostalna kapelanija sv. Josipa radnika u naselju Borovo Bata. Sva projektna dokumentacija bila je gotovo još 1942. godine kada je samostalna kapelanija uzdignuta na rang župe.

„Dogodio se Drugi svjetski rat, a onda je na vlast došao komunistički režim tako da je sve stalo. Konačno, 75 godina kasnije i 14 godina nakon što je papa Ivan Pavao II blagoslovio ploču, započeli smo s izgradnjom crkve u ovome vukovarskom naselju“, naglasio je fra Janjić.

Izgradnja crkve podijeljena je u tri faze. U prvoj fazi izgraditi će se crkva koja će moći primiti 500 vjernika. Crkva će imati toranj visok 38 metara. U drugoj fazi planira se izgradnja pastoralnoga centra dok bi se u trećoj fazi gradio  župni dvor.

Prema sadašnjim planovima ukupna vrijednost crkve iznosi oko 7 milijuna kuna. Očekuje se kako će gradnja trajati desetak godina ali to sve, kako je rekao fra Janjić, ovisi o financijskim sredstvima.

„Crkva u ovome dijelu Vukovara je veliki dobitak za Vukovar i njegove stanovnike. U ovome dijelu grada prije rata živjelo je oko 3.300 katolika dok danas na istom prostoru živi oko 1.500 katolika. Tu je odmah i škola, a u našem narodu je poznato da su crkva i škola dva sidra koja drže hrvatski narod na okupu. Vjerujem kako će crkva sv. Josipa radnika ubrzo nakon izgradnje postati jedna od četiri gradske katoličke župne crkve“, naglasio je fra Janjić.

Početak izgradnje crkve pozdravio je i vukovarski gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, kazavši kako  velika većina Vukovaraca, uključujući i njega samoga, nije znao pojedinosti u vezi s crkvom sv. Josipa Radnika koja je trebala biti izgrađena prije više od 70 godina.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVETI JOSIP, SVETI JOSIP RADNIK, ivan pavao ii, KATOLIČKA CRKVA, VUKOVAR, SRIJEM