Hrvatska

MARŠAL U SABORU: Hrelja za Tita, Bačić protiv, a Grmoju više muče Bugarska i Rumunjska

Saborski zastupnik Branko Bačić je podsjetio kako je HDZ davno podnio inicijativu da se promijeni naziv Trga maršala Tita.

Piše: Ivana Vranješ

Saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja rekao je u utorak u Hrvatskom saboru kako nema potrebe da Trg maršala Tita dobije drugi naziv.
    
„Moramo zadržati jednu razinu  priznanja zaslugama maršala Tita za ovu državu, bez obzira koliko se neki željeli nabacivati blatom, ali njegove zasluge su neosporne i mislim da u ovom segmentu nema potrebe za političkom trgovinom“,  izjavio je Hrelja.
    
Saborski zastupnik Branko Bačić je podsjetio kako je HDZ davno podnio inicijativu da se  promijeni naziv Trga maršala Tita.
    
„Kao hadezeovac mislim da cjelokupni životni put Josipa Broza Tita nije pozitivan, s jedne strane njegov doprinos u Drugom svjetskom ratu kada je Hrvatsku smjestio uz države pobjednice, države koje su baštinile načelo antifašizma, ne može biti mjeren, a da ne uzmemo u obzir činjenicu  da je vladao  totalitarnim režimom , da su u tom vremenu učinjeni mnogi strašni zločini nad hrvatskim narodom i nad drugim narodima  u Republici Hrvatskoj“, rekao je Bačić. Naglasio je kako  činjenica  da  za vrijeme njegove vladavine učinjeno puno zla po  njegovom mišljenju je razlog koji  daje za pravo onima koji predlažu promjenu naziva trga.
    
„Drago mi jer što smo zaključili priču o nazivu Trga maršala Tita i da se možemo okrenuti bitnijim temama, poput toga da   pokušamo stići  Bugarsku i Rumunjsku iza kojih smo  po svim pitanjima. Nemam simpatije prema totalitarnim režimima niti nosiocima tih režima, ali imam  simpatije prema onima koji su se  borili protiv  fašističkih i nacističkih režima, a najviše prema hrvatskim braniteljima koji su stvorili slobodnu  Hrvatsku koju moramo tek urediti“, rekao je Grmoja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SABOR, MOST, HSU, HDZ, nikola grmoja, silvano hrelja, slaven bačić, trg maršala tita, ZAGREB