Regija

REGIJA: Srbija dobila novu vladu i premijerku Anu Brnabić

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbija je u četvrtak dobila novu vladu koju će voditi premijerka Ana Brnabić, nakon izglasavanja povjerenja u srbijanskom parlamentu.

Za novu srbijansku vladu premijerke Brnabić glasovalo je 157 zastupnika, protiv je bilo 55, dok sjednici državnog parlamenta nije nazočilo 38 od ukupno 250 zastupnika.

Nova vlada imat će 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja, a prisega se očekuje oko večeras 20 sati.

Vlada koju će voditi dosadašnja ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić bit će 15. po redu vlada od uvođenja višestranačkog sustava u Srbiji.

Srbijanski predsjednik i donedavni premijer Aleksandar Vučić povjerio je mandat za sastav nove vlade Ani Brnabić istaknuvši kako je uvjeren da će ona "svojim radom i idejama donijeti dobre rezultate za Srbiju i njezine građane".

Objašnjavajući nedavno svoju odluku, Vučić je rekao kako je uvjeren da će Brnabić "pridonijeti jačanju ugleda Srbije i na Zapadu i na istoku, u eurointegracijama, odnosima s Ruskom Federacijom, Kinom, s arapskim zemljama, ali i svim drugim državama i svijetu i regiji".

Ana Brnabić, podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je veliku pozornost u regiji i svijetu zbog njene neskrivene homoseksualne orijentacije.

Promaknuću Ane Brnabić za predsjednicu vlade zbog te se činjenice protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina izbora za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke.

Brnabić je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994. Na sveučilištu Northwood u Michigenu završila je studij poslovne administracije 1998., nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull  u Engleskoj, navodi se u njezinom službenom životopisu.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konzultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013.  do ulaska u vladu i kao njezina direktorica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, ana brnabić, nova vlada