Hrvatska

SABOR: Strenja Linić traži zaštitu liječnika

Navela je i porazne rezultate prošlogodišnjeg istraživanja provedenog na 1624 liječnika i 100 ravnatelja zdravstvenih ustanova čiji su rezultati pokazali da je 93 posto anketiranih doživjelo verbalni ili fizički napad, a u u 22 posto zdrravstvenih ustanova, ravnatelji su naveli kako je bilo je fizičkog napada na lječnike.

Piše: PolitikaPlus

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić, ponukana nedavnim osječkim napadom na liječnika, zatražila je u petak stvaranje zakonskih pretpostavki za zaštitu liječnika i drugog zdravstvenog osoblja od nasilja.

"Ponukani najnovijim događajima u Osijeku dužni smo reagirati da se nađe zakonodavno pravni okvir za zaštitu liječnika i drugog zdravstvenog osoblja. Podsjećam, pacijent u apstinencijskoj krizi je napao lječnika i medicinsku sestru, a nakon što je savladan  policija je podnijela prekršajnu prijavu i protiv lječnika i protiv  pacijenta s tim da se pacijent vratio ponovno u ambulantu i pokušao doći do ormarića sa narkoticima. Prijavljen je i liječnik  i pacijent, i dok je u medijima izišlo ime liječnika pacijent je naveden samo inicijalima", rekla je Strenja Linić nakon stanke koju je zatražila na početku saborskog zasjedanja.  

Navela je i porazne rezultate prošlogodišnjeg istraživanja provedenog na 1624 liječnika i 100 ravnatelja zdravstvenih  ustanova čiji su rezultati pokazali da je 93 posto anketiranih doživjelo verbalni ili fizički napad, a u u 22 posto zdrravstvenih ustanova, ravnatelji su naveli kako je bilo je fizičkog napada na lječnike.

Liječnici se, kaže  boje od stvaranja dodatnih problema pa ih često i ne prijavljuju

"Ne smijemo okretati glavu jer je pitanje kad će se desiti i smrtni ishod za nekog od njih", upozorila je zastupnica Strenja  Linić.

Most među ostalim predlaže novu zakonsku odredbu u Kaznenom zakonu po kojoj onaj tko doktora medicine, dentalne medicine ili zdravstvenog radnika spriječi ili onemogući u obavljanju posla kaznit zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LIJEČNICI, SABOR, MOST, INES STRENJA LINIĆ, KAZNENI ZAKON