Hrvatska

SVE PO STAROM: Osječki Sud zaprijetio Mamiću udaljenjem iz sudnice do okončanja postupka

Predsjednik Sudskog vijeća Darko Krušlin upozorio je na početku današnje glavne rasprave sve stranke u posutpku da su se dužni pridržavati procesnog reda i pokoravati se nalozima Suda. U suprotnom, poručio je, mogu biti opomenuti, novčano kažnjeni te udaljeni iz sudnice na određeno vrijeme ili do okončanja postupka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda, koje vodi postupak protiv Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, upozorilo je Mamića u utorak da će u slučaju još jednog ispada biti udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka.

Predsjednik Sudskog vijeća Darko Krušlin upozorio je na početku današnje glavne rasprave sve stranke u posutpku da su se dužni pridržavati procesnog reda i pokoravati se nalozima Suda. U suprotnom, poručio je, mogu biti opomenuti, novčano kažnjeni te udaljeni iz sudnice na određeno vrijeme ili do okončanja postupka.

Posebno se osvrćem na okrivljenika Zdravka Mamića. S obzirom da je očigledno kako ranija upozorenja i udaljavanja iz sudnice nisu dala rezultata, sljedeći ispad Zdravka Mamića rezultirat će time da će biti udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, upozorio je sudac Krušlin.

Zdravko Mamić je jučer napustio sudnicu nezadovoljan načinom ispitivanja svjedokinje Vesne Juraić opetovano ometajući rad suda.  

Na današnjem ročištu je svjedok Robert Uroić, predsjednik Komisije za ovjeru registracija igrača i klubova HNS-a naveo kako FIFA i HNS ne propisuju kakav sadržaj moraju imati aneksi ugovora o profesionalnom igranju, dok se kod raskida ugovora, ukoliko neka od stranaka ima potraživanja, to unosi u zapisnik o raskidu i tada se specificiraju rokovi izvršenja obveza.

Ovjerom zapisnika o raskidu ugovora o profesionalnom igranju raskidaju se i aneksi ugovora, ako su ovjereni od strane Komisije HNS-a. Moguće je raskinuti i aneks koji nije ovjeren u HNS-u, nego kod javnog bilježnika, samo ako se u zapisniku o raskidu ugovora to izričito precizira, kazao je svjedok.

Napominje kako su aneksi ugovora o podjeli transfernog obeštećenja u velikoj manjini u odnosu na ukupan broj svih aneksa koje je ovjerila ova Komisija, njih je manje od 10 posto, rekao je. Upozorava da je praksa sklapanja tih aneksa bila vrlo raširena među klubovima HNL-a te da praktično da nema kluba koji nije potpisivao takve anekse, ali da se većinom radi o aneksima i sporazumima koji nije ovjeravala nadležna Komisija HNS-a.

Na upit okrivljenog Damira Vrbanovića svjedok je ustvrdio kako se u zapisnicima o raskidu ugovora o profesionalnom igranju NK Dinama s Dejanom Lovrenom i Lukom Modrićem ne spominje nikakav aneks ugovora.

Na upit optužbe da pojasni raskid ugovora s Lovrenom i Modrićem, svjedok je kazao kako to znači da s osnove ugovora o profesionalnom igranju nema međusobnih potraživanja i dugovanja, što se tiče statusnih i financijskih prava igrača, poput plaća i premija.

S obzirom da se na ročištu nije pojavio nogometaš Eduardo da Silva, koji je opravdao nedolazak obvezama u svome brazilskom klubu, Sud je odlučio da će se njegov iskaz pročitati s iskazima ostalih svjedoka, s čijim su se čitanjem se stranke ranije usuglasile, ali nakon što budu ispitani preostali svjedoci.

Glavna rasprava nastavlja se 1. rujna, kada bi kao svjedoci trebali biti ispitiani hrvatski nogometni reprezentativac Dejan Lovren, čiji je transfer u francuski "Lyon" jedna od točaka optužnice, i njegovi roditelji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko mamić, DINAMO, OSIJEK, OSJEČKI ŽUPANIJSKI SUD, HNS CFF