Energetika

PREDRAG ŠTROMAR: Struja će sigurno poskupjeti - traži se model

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je u ponedjeljak Varaždinu da će struja sigurno poskupjeti i da se traži model, a problem s poskupljenjem trebao se riješiti prije dvije godine.

 Štromar je u Varaždinu bio na otvorenju reciklažnog dvorišta.

 Odgovarajući na novinarsko pitanje o najavljenom poskupljenju struje zbog povećanja nakade za obnovljive izvore energije, Štormar je rekao da su oni koji sada najviše pitaju zašto će poskupjeti struja prije trebali riješiti taj problem. Po njegovim riječima, u ovom se trenutku traži model, ali struja će sigurno poskupjeti.

 "Struja će morati poskupjeti barem koju lipu jer obaveze koje su učinjene zadnjih nekoliko godina su izuzetno velike i treba ih pokriti", rekao je Štromar, ali nije mogao odgovoriti koliko će to poskupljenje biti. Objasnio je da cijena - kad se uzme u obzir prijašnje smanjenje cijene struje zbog smanjena PDV-a - s povećanjem neće biti viša nego prije smanjenja PDV-a.

 Na novinarski upit da Most proziva Ivana Vrdoljaka kao glavnog krivca za poskupljenje struje zbog možda i štetnih ugovora za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije Štromar je odgovorio kako oni u Mostu jako dobro znaju da to nije istina.

  Na internetskim stranicama HROTE-a su svi dostupni podatci i točno se zna koji je ministar donio koliko odluka i po kojim cijenama će se davati dodatna sredstva onima koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora. Kako je rekao Štormar, Vrdoljak je donio odluku o smanjenju proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana s 1200 na 744 MW tako da je zapravo smanjio trenutačne obaveze RH za plaćanje tih financijskih sredstava.

 Dodao je da Vlada još nije raspravljala o mogućim kompenzacijskim mjerama u slučaju poskupljenja struje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HEP, STRUJA, POSKUPLJENJE, PREDRAG ŠTROMAR