Mojbiz

SABOR: Lovrinović upozorava na 'promašenu vanjskotrogovinsku politiku'

Srpski izvoz u Hrvatsku u 2016. bio je 467 milijuna eura i lani je rastao 17 posto. dok je, kazao je, istovremeno uvoz iz Hrvatske u Srbiju iznosio je 436 milijuna eura te se smanjio se šest posto. 'Ostvaren je suficit od nekih 30-tak milijuna eura', ističe Lovrinović.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović upozorio je srijedu kako je Srbija po prvi put od osamostaljenja Hrvatske zabilježila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom, a glavnim krivcem za to drži promašenu vanjskotrgovinsku politiku i Hrvatsku narodnu banku.

"Ova činjenica govori o promašenosti ukupne, a posebno vanjskotrgovinske politike Hrvatske i to bi nas moralo zabrinuti", rekao je Lovrinović nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Srpski izvoz u Hrvatsku u 2016. bio je 467 milijuna eura  i lani je  rastao 17 posto. dok je, kazao je, istovremeno uvoz iz Hrvatske u Srbiju iznosio je 436 milijuna eura te se smanjio se šest posto. "Ostvaren je suficit od nekih 30-tak milijuna eura", ističe Lovrinović.

Najvažniji uzrok svega toga je, tvrdi, promašena politika HNB-a. "U 10 godina središnja banka Srbije oslabila je dinar 60 posto. Pa je li onda čudno da je ova smrznuta politika tečaja kune i neprijateljska politika za izvoznike morala dovesti naše izvoznike na koljena" poručio je Lovrinović.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin upozorio je pak, nakon stanke, kako se, nakon udara na turizam, podizanjem PDV-a na ugostiteljske usluge sada priprema još jedan - povećanje boravišne pristojbe.

"Turizam je najvažnija gospodarska grana. Povećanjem PDV-a na ugostiteljske usluge učinjen je atak na turizam, a danas se planira povećati i boravišna pristojba", rekao je Grbin.

U nekim se situacijama boravišna pristojba povećava se i više od pet puta, pristojba koja se plaća po noći u najelitnijim mjestima raste za 14 posto. "Država to obrazlaže time što je potrebno investirati nova sredsta u turističku promociju  i zato što boravišna pristojba nije rasla godinama", rekao je Grbin. Dodao je da ta tvrdnja 'ne drži vodu' jer je iznos pristojbe obračunat i naplaćen, od 2015. do 2016. rastao za 20 milijuna kuna.

SDP je apelirao da se prijedlog o povećanju pristojbe još jednom razmotri te prije "još jednog udara na hrvatski turizam razmisli da li je ciljeve moguće postići bez dizanja još jednog nameta".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZVOZ, UVOZ, hrvatsko gospodarstvo, SRBIJA, ivan lovrinović, Promijenimo Hrvatsku, SABOR