Turizam

LJETNO OSVJEŽENJE U HRVATSKOM ZAGORJU: Šesti BadlFest u Krapinskim Toplicama

Manifestacija je nastala u sjećanje na Jakoba Badla koji je daleke 1862. godine izgradio prvo kupalište i tako udario temelje današnjem zdravstvenom turizmu Krapinskih Toplica.

Piše: PolitikaPlus

Šesti po redu BadlFest započinje u četvrtak 20. srpnja koncertom klape Maslina u Središnjem perivoju. Ova središnja ljetna kulturno - turistička manifestacija objedinjuje šarolika gastronomska, zabavna, sportska i kulturna događanja, a svoj program će prezentirati od četvrtka 20. do ponedjeljka 24. srpnja. Bogat program koji promiče turizam i kulturu održavat će se na više lokacija u trajanju od pet dana. Predstavio ga je načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić uz glazbenu pratnju Lane Petrovečki i Antonija Kapuste.

Manifestacija je nastala u sjećanje na Jakoba Badla koji je daleke 1862. godine izgradio prvo kupalište i tako udario temelje današnjem zdravstvenom turizmu Krapinskih Toplica. U Badlovo vrijeme Krapinske su Toplice bile etablirani srednjoeuropskiKurort koji je uz vrhunsku zdravstvenu skrb i ugostiteljsku ponudu imao vrlo intenzivan društveni i zabavni život. Inspirirana ozračjem Krapinskih Toplica iz Badlova vremena, kad je za goste lječilišta nekoliko puta tjedno bila organizirana glazba u muzičkom paviljonu, u čitaonici je bio na raspolaganju tisak na četiri svjetska jezika i redovito su se održavale plesne večeri, nastala je manifestacija BadlFest.

U Badlovu čast ove godine Općinska knjižnica Krapinske Toplice u suradnji sa Filatelističkim klubom Zaboky organizira izložbu "Tihi glasonoše Hrvatskog zagorja" koja će javnosti biti predstavljena 20. srpnja uz glazbenu pratnju Ivane Šoštarko. Izložba nosi i posebnu zanimljivost, naime sva pošta koja će 21. srpnja otići iz Krapinskih Toplica u svijet, nosit će žig sa preopznatljivim "cilindrom i mustačima" Jakoba Badla. Žig je objavljen na stranicama Hrvatske pošte: https://www.posta.hr/default. aspx?id=5270&tvrsta=2&p=54280.

Uz filatelističku izložbu otvorit će se i izložba zagorskih pejzaža naziva "Oblaci nad Zagorjem" doktora Josipa Rubesa. Praksu započetu prošle godine, izlaganje umjetničkih skulptura na otvorenom, nastavlja se i na 6. BadlFestu djelima mladih umjetnika Alane Kajfež, Nikole Vudraga i Petra Ćuje, koji  na travnjaku Toplice Hotela izlažu svoje skulpture.

Ovogodišnji BadlFest obilježit će dva laureata; Puhački orkestar Selno slavi svoj veliki jubilej – svojih prvih 80 godina rada, a gospodin Ladislav Prežigalo, koji je rođen u Selnom, a živio u Krapinskim Toplicama, slavi 50 godina umjetničkog djelovanja. Gospodinu Prežigalu dodijeljena je čast zatvoriti ovogodišnji BadlFest predstavom "Nikad nije prekasno". Uz predstavu za odrasle naći će se i zanimljiv dječji program iz kojeg izdvajamo predstavu "Lara u svijetu životinja", a s nama će i ove godine biti revija filmova s Tabor film festivala. Naravno, sve će, kao i dosada, popratiti Sementin zabavni lunapark u aleji.

Iz kulturnog dijela programa svakako izdvajamo ciklus Heferer u Crkvi Presvetog Trojstva. Nastupit će Mario Penzar na orguljama te Branko Mihanović na oboi. Za najbogatiji glazbeni program na vanjskim pozornicama pobrinut će se: Klapa Maslina, Rajko i Barbara Suhodolčan, Tomislav Goluban & Band, La Gef, Fighting Fish, Daddy Cool Band, Adastra, Jinx, Only Friends & Family, Puhački orkestar Selno i Luna band.

Uz sportski program: mini nogometni turnir, turnir odbojke na pijesku, šahovski turnir, rally starodobnih vozila, naći će se i poslastica za svako nepce: Badlov kulinarski kup kojeg organizira Toplice Hotel.

Uz bogat i kvalitetan program Krapinske Toplice se pretvaraju u centar ljetne zabave u Zagorju. Organizatori manifestacije su Općina Krapinske Toplice i Turistička zajednica općine Krapinske Toplice uz suradnju sa općinskim udrugama i institucijama koje svake godine svojim predanim radom obogaćuju program. Na BadlFest ulaz je slobodan, a detaljan program možete pronaći na stranicama Turističke zajednice Krapinske Toplice: www.tz-krapinsketoplice.hr i na Facebook stranicama BadlFesta: www.facebook.com/BadlFest Krapinske Toplice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JINX, KLAPA MASLINA, KRAPINSKE TOPLICE, BADLFEST, FESTIVAL