Kolumne

KOMENTAR MAROJA VIŠIĆA: Požari i elementrane nepogode stvarni su neprijatlji životima, imovini, turizmu i državi

Pitanje glasi: jesu li nam nužnija nova vatrogasna vozila ili avioni i luksuzni automobili? Riskiramo li sa zastarjelom opremom živote vatrogasaca i živote ugroženih građana? Zašto nas u ljetnim mjesecima iznenadi požar i zašto se zimi iščuđavamo elementarnim nepogodama?

Piše: Maroje Višić

Ovogodišnji požar u Dalmaciji prokazao je tko je stvarni „neprijatelj“ protiv kojeg moramo stalno biti na oprezu i spremni promptno reagirati. (Usporedi s kolumnom u kojoj sam tematizirao imaginarnog neprijatelja: Nemojmo dozvoliti da nas se zastrašuje pričama o Babarogi dok nas se istovremeno ovršuje). Taj „neprijatelj“ zimi nam se javlja u obliku elementarnih nepogoda, a ljeti u obliku požara. Pitanje je u kojem stupnju je država i lokalna samouprava pripravna.

Prisjetimo se snježne nepogode u Splitu za vrijeme Kerumova mandata. Grad Split potpuno je nespremno dočekao i neadekvatno riješio nastali problem. Savjeti koji su se mogli čuti od tadašnjih gradskih otaca (i gradske majke) bili su „neka ljudi ne izlaze iz kuća, neka im pomognu susjedni, djeca ili rodbina, neka se strpe dok nepogoda ne prođe“ i tome slično. Naravno da će u pomoć priskočiti susjedi, djeca, poznanici, prijatelji. U takvim ekstremnim situacijama kao i u slučajevima teško oboljele djece, humanosti, socijalne osjetljivosti i dobre volje običnih građana nikada nije manjkalo u hrvatskom društvu. I u situaciji s požarom dobre volje nije nedostajalo. Vatrogascima i drugim službama pomagali su obični građani.

Politika je umijeće vođenja, organiziranja i strateškog djelovanja. To znači da lokalna samouprava treba biti opremljena i spremna za zimske i ljetne neprilike.

Međutim, politika nije polje dobre volje niti stihijsko rješavanje iskrsnulih problema. Politika je umijeće vođenja, organiziranja i strateškog djelovanja. To znači da lokalna samouprava treba biti opremljena i spremna za zimske i ljetne neprilike. Požar u Dalmaciji iznova je otkrio neadekvatnu opremljenost i zapuštenost vatrogasnih službi. Naime, u cijelom medijskom spektaklu oko požara niti u jednoj izjavi vatrogasci se nisu požalili na zapovjedništvo, neadekvatnu izobrazbu ili na neki drugi ljudski faktor. Upravo suprotno, vatrogasci su se požalili na zastarjelu opremu. Konkretno, jedan vatrogasac je rekao kako „ovo vozilo već dvije godine nije ispravno i ne bi moglo proći tehnički pregled“. Obzirom da se tehnički pregled vozila obavlja svake godine i da je starost automobila u Hrvatskoj u prosjeku 12 godina, većini vozača razvidan je način na koji je to vatrogasno vozilo zadovoljilo na tehničkom pregledu (možemo samo pretpostaviti koliko još ima takvih vatrogasnih vozila). Tu je opet vidljiva dobra volja tehničkog nadzornika.

Izgleda da smo država-špajza prema kojoj se druge zemlje odnose po principu prodaj da ne propadne.

A kako strateški razmišljaju politički akteri? Oni vide imaginarnog neprijatelja, pa se zato ide u akviziciju zastarjelih američkih aviona. Izgleda da smo država-špajza prema kojoj se druge zemlje odnose po principu prodaj da ne propadne. Sa zadovoljstvom kupujemo lošije namirnice, sanitarije i zastarjelu vojnu opremu. Naravno, za SAD to je dobar ekonomski potez, jer osim što će prodati avione, prodat će nam usluge servisiranja i održavanja te zamijene dijelova. Kako još politički akteri razmišljaju? Razmišljaju da im bude ugodno dok putuju i reprezentiraju državu, stoga kupuju luksuzne službene automobile. Zanimljivo je da se njemačka kancelarska vozi u njemačkom autu, francuski predsjednik u francuskom, talijanski premijer u talijanskom automobilu i to ne nužno u najluksuznijim i potpuno opremljenim verzijama. Za oboljelu djecu čiji lijek ne košta niti stotinu cijene jednog od ovih automobila vijećalo se nekoliko tjedana, a kupnja automobila obavi se po špranci javnog natječaja.

Pitanje glasi: jesu li nam nužnija nova vatrogasna vozila ili avioni i luksuzni automobili? Riskiramo li sa zastarjelom opremom živote vatrogasaca i živote ugroženih građana? Zašto nas u ljetnim mjesecima iznenadi požar i zašto se zimi iščuđavamo elementarnim nepogodama?

Hrvatska je interesantna turistička destinacija, a turizam mnogima plaća račune, školuje djecu, itd. Mnogi građani uložili su cijeloživotne ušteđevine u izgradnju apartmana. Nekoć bi se u turističkoj sezoni smanjio i broj nezaposlenih. Uostalom turizam i državi donosi profit. Nedavno je premijer Plenković izjavio kako se sezona nastoji produžiti na devet mjeseci. No znači li to da bi se zbog nedostatka ralica u Dalmaciji i zastarjelih vatrogasnih vozila moglo dogoditi da zimi turisti imaju prijelome ekstremiteta, a ljeti opekline? Turizam je krhka grana koja lako izgori u jednom požaru. Ako je turizam državi ekonomska injekcija ne bi li onda strateško političko razmišljanje značilo modernizaciju onih službi koje spašavaju živote, imovinu, a time na neki način i državu?


* Maroje Višić je doktor političkih znanosti iz Dubrovnika

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni
su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije PolitikaPlus.com portala.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Maroje Višić, TURIZAM, DALMACIJA, POŽARI