Hrvatska

HNS odgovorio Jovanoviću: Brojke iz vašeg mandata izazivaju sram. I da, vaša šutnja, zaista bi vrijedila zlata...

Piše: PolitikaPlus

Vaša šutnja zaista bi vrijedila zlata, odgovor je HNS-a nakon što je zastupnik SDP-a prozvao Predraga Štromara da se nije borio za povećanje proračuna za znanost i obrazovanje.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Jovanoviću,


Moramo vas razočarati i na vašu žalost ponoviti da je obrazovanje i znanost u fokusu HNS-a u Vladi RH. Cilj nam je provesti depolitizaciju obrazovanja i pokrenuti kurikularnu reformu, a za taj smo posao predložili najbolju osobu, stručnu i iskusnu, koja se ne boji reći što misli i provesti u djelo sve ono što će doprinijeti boljem obrazovnom sustavu za mnoge generacije koje tek dolaze. U tome ćemo zasigurno biti bolji i efikasniji od vas.


Istina je da smo i mi bili članovi Vlade u kojoj ste vi bili ministar, no resor obrazovanja i znanosti je bio u vašim rukama i jako dobro znate da ste glatko odbijali sve naše inicijative, a ignorirali ste sve prijedloge koji su išli u smjeru povećanja proračuna za obrazovanje te ste provodili restriktivnu obrazovnu politiku.


Tome u prilog govore i brojke koje kažu da je izvorni proračun u 2012. godini smanjen za 0,92% te je iznosio 11.627.718.541 kuna. U 2013. godini smanjen je za čak 2,64% te je iznosio 11.320.199.543 kuna.
Prijedlog smjernica za obrazovanje HNS-ove ministrice u 2018. godini je u plusu i raste za 1,8% te je u granici mogućega.


Vi se zaista nemate sa čime pohvaliti, jer brojke iz vašeg mandata izazivaju sram. I da, vaša šutnja, zaista bi vrijedila zlata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hns, željko jovanović, predrag štromar, obrazovanje