Turizam

PADAJU REKORDI: Zadnji srpanjski vikend u znaku velike smjene turista

Piše: PolitikaPlus

Četvrti srpanjski vikend na Makarskom primorju u znaku je velike ljetne smjene turista, gužvi u cestovnom i trajektnom prometu.

 Zadnji srpanjski vikend potvrđuje ,,berićetan,, turistički učinak u srpnju kao i dosadašnjem dijelu ovogodišnjeg ljeta u kojemu se bilježi brojniji dolazak gostiju i bolja popunjenost smještajnih kapaciteta nego prošle godine, kazao je direktor Turističkog ureda Makarske Tonči Lalić.

U Makarskoj, prema Lalićevim riječima, odmara se više od 16 tisuća gostiju ili 10-ak posto više nego potkraj lanjskog srpnja.

U Brelima prve je goste početkom tjedna primio novouređeni hotel Bluesun Berulia koji posluje s četiri zvjezdice. Tako Brela danas ugošćuju 6100 gostiju, smještajni kapacitet hotela i privatnih kućevlasnika su izvrsno popunjeni pa se stoga očekuje rekordna turistička godina, doznaje se od direktorice TZ Valentine Vitković.

O vrlo dobroj turističkoj sezoni govore direktori turističkih ureda u Tučepima i Baškoj Vodi Ivo Mravičić i Ante Jurišić, a potvrđuju i čelni ljudi turističke zajednice u Podgori i Gradcu Mario Vela i Davor Andrijašević.

 Inače, zbog očekivano velike ljetne smjene gostiju promet je znatno pojačan na Jadranskoj magistrali (D8) gdje se vozi u dugim isprekidanim kolonama s čestim zastojima, a na prilazima Makarskoj stvaraju se također kolone vozila pa promet regulira policija.

Na putnim pravcima Makarska – Vrgorac kao i brzoj cesti od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu povećan je promet u oba smjera. Na naplatnim kućicama na izlazu s autoceste kod Zagvozda nema većih gužvi u prometu, dok na naplatnim kučicama prema moru tunela Sveti Ilija kolona vozila je duga oko kilometar.

 Trajekt na liniji Makarska – Sumartin u prve dvije dopodnevne plovidbe nije uspio ukrcati sva vozila i putnike prema Braču koji su ostali čekati prvu poslijepodnevnu plovidbu.

 Na liniji Drvenik – Sučuraj od jutros plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko pola sata, a sat se čeka ukrcaj s Hvara prema kopnu.

 Inače, u ljetovalištima na Makarskoj rivijeri, prema informacijama iz turističkih ureda, ljetovanje nastavlja više od 65.000 gostiju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JADRAN, TURIZAM