Svijet

IAKO TVRDE DA NISU BILI U RATU: Srbijanski državni vrh na obilježavanju Dana sjećanja povodom obljetnice 'Oluje'

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) prije dva dana je ocijenio da pripadnici hrvatske manjine u Srbiji 'i ove godine, početkom kolovoza, moraju šutjeti, biti tihi, sklanjati se, skrivati!'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Srbiji će, kao i prethodnih godina, biti obilježena obljetnica vojno-policijske akcije "Oluja", a središnja manifestacija bit će u petak skup na nogometnom terenu „Veternik“ kod Novoga Sada, na kojemu će biti predsjednik države Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, patrijarh SPC-a Irinej kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat se s predstavnicima Srba iz regije u Gradskoj kući u Novom Sadu, a potom će nazočiti obilježavanju pod nazivom „Dan sjećanja na stradanje i progon Srba“ na stadionu NK "Veternik", priopćila je tiskovna služba srbijanskog predsjednika.

Skup na Veterniku izravno će prenositi Radio televizija Srbije i Radiotelevizija Vojvodine, kao i Radio Beograd.

Prije toga, vladika srijemski Vasilije sa svećenicima će služiti misu za žrtve, kako ovdašnji mediji prenose, „zločinačke akcije hrvatske vojske 'Oluja'", u fruškogorskom naselju Banstol, nedaleko od Srijemskih Karlovaca.

Potom će biti obilježena i slava mjesne crkve "Blage Marije", koja se gradi u ovom naselju u znak sjećanja na sve stradale i nestale u ratovima 90-ih godina prošlog stoljeća.

Poziv na ove manifestacije građanima Srbije i Vojvodine, preko medijskih javnih servisa upućuju se pod naslovom „Oluja je pogrom“.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) prije dva dana je ocijenio da pripadnici hrvatske manjine u Srbiji „i ove godine, početkom kolovoza, moraju šutjeti, biti tihi, sklanjati se, skrivati!“.

U izjavi za hrvatske medije u Vojvodini objasnio je da su i ove godine „uoči godišnjice 'Oluje' osnažena u javnosti antihrvatska stajališta, a negativne se i osuđujuće poruke šalju od predstavnika vlasti“, kao i da postoji cijeli niz manifestacija kojim se obilježava stradanje Srba tijekom te oružane akcije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velikosrbi, komemoracija, Aleksandar Vučić, DOMOVINSKI RAT, OLUJA, SRBIJA, velikosrpstvo