Hrvatska

HZTM: Zaliha krvi ima dovoljno, ali su dobrodošli davatelji svih krvnih grupa

Svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, tri do četiri puta godišnje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zaliha krvi ima dovoljno, a kako su one ljeti uvijek manje nego u drugim razdobljima godine, davatelji svih krvnih grupa su dobrodošli, doznaje se u ponedjeljak u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu (HZTM).

"Zaliha krvi ima, ali rezerve su u ljeto uvijek smanjene. Stoga su davatelji svih krvnih grupa izrazito dobrodošli, posebice oni koji su Rh negativni", rekla je Hini stecijalist transfuziolog u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu Patricija Topić Šestan.

Svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, tri do četiri puta godišnje. Po podacima Udruge darivatelja krvi u Hrvatskoj se godišnje prikupi godišnje 38 doza krvi na tisuću stanovnika, a u Republici Hrvatskoj krv daje 3,8 posto stanovništva, iako postoje uvjeti da dobrovoljno davalaštvo krvi bude razvijeno kao i u zapadnoj Europi, gdje više od pet posto stanovništva daruje krv.

U Hrvatskoj muškarci darivatelji pune krvi smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do tri puta godišnje, s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MEDICINA, LJETO, darivanje krvi, dobrovoljno darivanje krvi, HZTM, ZDRAVSTVO, ZDRAVLJE