Hrvatska

HSS: Ostvarena je europska Hrvatska kao želja Stjepana Radića, a na njegovom učenju možemo dalje graditi hrvatsko društvo

Piše: Ivana Vranješ

U povodu 89 obljetnice smrti hrvatskog političara i utemeljitelja Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića, izaslanstvo stranke u utorak je  položilo vijence  i zapalilo  svijeće na njegovom  grobu na zagrebačkom  Mirogoju .

Izaslanstvo je predvodio  potpredsjednik  HSS-a Hrvoje Petrić koji je podsjetio kako je Stjepan Radić bio jedan od vođa  i učitelja  hrvatskog  naroda te je zajedno s bratom Antunom utemeljio  nauk  braće Radić, a to će biti prvi korak prema demokratizaciji hrvatskog društva

„ Postulati na kojima su braća Radić gradili svoju politiku bili su  sloboda, čovječnost  i ostali standardi koje danas  imamo u hrvatskom društvu. Izuzeto važno unutar toga je bilo i učenje o demokraciji , da se hrvatsko društvo treba demokratizirati, da treba biti slobodno, okrenuto čovjeku. To su određeni standardi koje danas još nismo postigli u   hrvatskoj politici“, rekao je  novinarima Petrić. Naglasio je kako se Stjepan Radić  školovao u europskim prijestolnicama, te je prvi hrvatski političar koji je promišljao o europskim integracijama, ali i mjestu  Hrvatske u tim integracijama, a upravo u učenju  braće Radić može se naći  inspiracija kako  dalje graditi hrvatsko društvo.

Neke stvari su realizirane kao što je borba za prava žena što je među prvima u Hrvatskoj proveo Stjepan Radić, a ideali , čovječnost, pravednost društva, borba društva za pravdu, demokracije nikada nisu provedeni do kraja, to je nešto što stalno treba nadograđivati“, izjavio je Petrić.  Istaknuo je kako je smrt Stjepana Radića nakon ranjavanja  u  Narodnoj skupštini u Beogradu  8 kolovoza 1928 godine  izazvala veliki  odjek među hrvatskim narodom koji je u ogromnom broju  prisustvovao njegovom pogrebu.

„ Za vrijeme svog života Stjepan Radić prepoznat je kao hrvatski  velikan, ali taj događaj 8. kolovoza 1928. godine ga je prenijela  u simbol hrvatskog naroda . Ta sloboda je više desetljeća čekana, i u devedesetim godinama 20 stoljeća se  ostvarila kroz  suverenu i neovisnu Hrvatsku“ Ono što je Radić  želio  i što smo uspjeli ostvariti je europska Hrvatska i sada dalje na učenju Stjepana Radića i njegovog  brata Antuna može se graditi  hrvatsko društvo“ rekao je  Petrić. Naglasio je  da Hrvatska seljačka stranka , kako neki smatraju nije završila svoju misiju, nego misija u borbi za hrvatskog čovjeka tek slijedi.

„ Predsjednik stranke  Krešimir Beljak i dio  vodstva stranke su  na 20 ljetnoj Akademiji  mladih u Zadru. Ta  Akademija je izuzetno važna za formiranje novih generacija koje  će voditi procese u stranci u budućem razdoblju“, poručio je Petrić. Novinarima se obratila i predsjednica organizacije žena HSS-a „ Hrvatsko srce“, Marija Ledinski Anić..

„ Stranka ima 15-tak tisuća žena. Ponosna sam što sam na čelu te velike i važne organizacije. Radić je  bio preteča onoga što se  zove danas moderna ravnopravnost  splova,1910. godine uveo  je u skupštinu žene ,što je bilo do tada nezamislivo, jer su bile bez prava glasa. Danas se prisjećamo i naše prve predsjednice Marije Radić i  onoga što je učinjeno za žene kroz povijest“, rekla je Marija Ledinski Anić. Obljetnica smrti  Stjepana Radića  obilježena je i misom zadušnicom u crkvi sv. Blaža u Zagrebu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HSS, STJEPAN RADIĆ, OBLJETNICA