Hrvatska

GORI NA VIŠE MJESTA: Gori između Vodica i Šibenika, uz Benkovačku cestu

Piše: PolitikaPlus

Uz Benkovačku cestu, između Vodica i Šibenika, u srijedu nešto prije 17 sati buknuo je požar, na požarištu gasi 48 vatrogasaca s 19 vozila, a dva kanadera i dva air traktora u preletu su ispustili nekoliko vodenih bombi, doznaje se u Županijskom centru 112.

Izvijestili su i da je do sada opožareno oko 4,5  hektara.

Požar još uvijek nije lokaliziran.

Vatrogasac ozlijeđen na požarištu na području Klisa

Vatrogasac, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vranjic, ozlijeđen je u srijedu popodne na požarištu na području Klisa te je vozilom hitne pomoći prevezen na odjel za plućne bolesti splitskog KBC-a i stanje mu je stabilno, doznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom centru u Splitu.

Ozlijeđeni vatrogasac bio je angažiran na gašenju požara u području Majdana kod Klisa, a prema informacijama iz DVD-a Vranjic, trenutačno se osjeća dobro.

Snaga požara na kliškom području, koji je izbio kasno popodne, smanjuje se, a vatrogasci će ostati ondje dežurati tijekom noći.

18:17 Sve raspoložive snage gase požar na Klisu

U gašenju požara na Klisu, kako se doznaje od vatrogasaca, sudjeluju sve raspoložive vatrogasne snage, iz Splita, Omiša, Kaštela i Trogira a u pomoć su u poslijepodnevnim satima pristigli i kanaderi.

"Požar je dosta velik i na nekim mjestima kuće su ugrožene", rekao je zamjenik vatrogasnog županijskog splitsko-dalmatinskog zapovjednika Božo Delić.

18:15 Vatrogasci obranili kuće u selu Gardun kod Trilja

"Bilo je kritično u selu Gardun gdje se vatra bila približila kućama u zaseocima Skejo i Žuljevići, no naporima vatrogasaca vatrena stihija je zaustavljena i kuće su obranjene," rekao je za Hinu zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trilj Mladen Klarić.

Po njegovim riječima, snaga otvorenog plamena u kasnim poslijepodnevnim satima na tom se požarištu smanjuje te se očekuje da će ubrzo taj požar, u čijem gašenju pomažu i kanaderi, biti stavljen pod nadzor.

Požar na Braču pod nadzorom

Požar na otoku Braču, koji je u srijedu nešto prije podne planuo između Nerežišća i donjeg Humca, stavljen je u poslijepodnevnim satima pod nadzor gasitelja, zahvaljujući brzoj intervenciji protupožarnih zračnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Na to su požarište najprije bila upućena dva kanadera, zatim još dva helikoptera, a u gašenju su angažirane i sve raspoložive vatrogasne snage s otoka Brača.

Brački vatrogasni zapovjednik Ivica Jakšić izvijestio je da na požarištu Nerežišće-Donji Humac više nema otvorenog plamena te vatrogasci saniraju rubove požarišta.

Požar na otoku Braču između Nerežišća i Donjeg Humca buknuo je u srijedu nešto prije podne, a u njegovu gašenju angažirane su sve raspoložive vatrogasne snaga s otoka Brača i dva kanadera, doznaje se u Vatrogasnom operativnom centru Split.

Požar se brzo širi, ali trenutno nisu ugrožena naselja i stambeni objekti, rekli su u tom centru.

Ministarstvo obrane priopćilo je da su zračne snage od ranog jutra angažirane i u gašenju dva požara kod Gračaca.

Na prvom požarištu Otrić-Zrmanja Vrelo požar gase dva helikoptera, a tamo su zračne djelovale i u utorak sve do mraka te su uspjele zaustaviti širenje vatre prema kućama. Na drugom požarištu na lokaciji Palanka-Pribudić kod Gračaca djeluju dva kanadera.

Gori i na brdu Gardun iznad Trilja, a vatrena stihija prijeti i kućama na Klisu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage sudjelovale su u gašenju 178 požara (64 u Šibensko-kninskoj, 56 u Splitsko-dalmatinskoj, 46 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Ostvarile su oko 1500 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 45.200 tona vode i prevezeno 218 vatrogasca i vojnika te 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRAČ, POŽAR, VATRA