Hrvatska

KOD NOVALJE: U sudaru jet-ski i glisera dvoje ozlijeđenih

Piše: PolitikaPlus /Hina

Dvojica Talijana teško su ozlijeđena u utorak kod Novalje u sudaru rekreativnog plovila tipa jet-ski i glisera, dok je rano u srijedu izbio požar na motornoj jahti koja je zbog oštećenja potonula u Stonskom zaljevu, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sudar plovila dogodio se oko 18,15 sati u moru ispred Novalje na poziciji 70 metara ispred zaštitne ograde, na sjevernoj strani plaže Zrće.

Teško ozljeđeni A.B., koji je upravljao rekreativnim plovilom i njegov 20-godišnji suputnik prevezeni su u Opću bolnicu Zadar, dok četiti osobe na gliseru nisu ozlijeđene. Gliserom je upravljao 52-godišnji njemački državljanin, izvijestilo je u srijedu resorno Ministarstvo.

Očevidom su uočena oštećenja na lijevoj pramčanoj strani glisera iznad razine mora, bez proboja oplate, dok je jet – ski u sudaru teže oštećen u vidu razbijene maske na pramčanom dijelu, razbijena zaštitna gumena oplata pramca uz oštećenje trupa i nadgrađa pa je utvrđeno da je jet-ski netom prije sudara plovio prema lijevoj bočnoj strani glisera, ne prevelikom brzinom.

Službenici senjske Kapetanije i novljanske Ispostave u suradnji sa službenicima Pomorske policije Senj obavili su očevid, izuzeli brodsku dokumentaciju od oba plovila te se daljnjim očevidnim i istražnim radnjama utvrđuje uzrok, kao i odgovornost sudionika ove pomorske nesreće.

U drugoj pomorskoj nesreći, u noći na srijedu, u uvali Kobaš na Pelješcu u požaru je u potpunosti izgorjela 23 metra duga motorna jahta "Lory" koja je plovila pod talijanskom zastavom, a kapetan broda i jedan član posade, obojica državljani Crne Gore, nisu ozlijeđeni.

Požar na usidrenoj jahti izbio je u uvali Kobaši nakon čega je voditelj isplovio prema sredini Stonskog zaljeva. Nedugo potom službenici dubrovačke Lučke kapetanije sustigli su motornu jahtu koja se usidrila u Stonskom zaljevu, te su evakuirali voditelja s jahte koja je već bila u potpunosti zahvaćena plamenom. Jahta je zbog nastalih oštećenja potonula na poziciji sidrenja.

S obzirom da je na jahti u trenutku potonuća bilo oko 2,5 tona pogonskog goriva u brodskim spremnicima, MRCC Rijeka i Lučka kapetanija Dubrovnik poduzeli su radnje u cilju prevencije i eventualog suzbijanja onečišćenja mora i morskog okoliša uslijed mogućeg onečišćenja.

Prema podacima prikupljenim u okviru očevida, službenici Lučke kapetanije Dubrovnik izvijestili su da je iz zasad nepoznatog razloga opožarena i potonula motorna jahta „Lory“, dužine 23,95 metara, talijanske zastave u vlasništvu talijanskog državljanina S.C.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRODOVI, JET-SKI, GLISER, POMORSKE NESREĆE