Znanost

NAKON ZALASKA SUNCA: Na Crvenom planetu osim pješčanih zabilježene i jake snježne oluje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Otprije je poznato da se na Marsu odvijaju najveće pješčane oluje u Sunčevu sustavu, no francuski znanstvenici nedavno su ustanovili da Crveni planet pogađaju i žestoke snježne oluje, koje se događaju nakon zalaska Sunca. 

Po zalasku Sunca temperature se naglo spuštaju i počinju puhati snažni vjetrovi, tvrdi znanstvenik Aymeric Spiga s francuskog Sveučilišta Pierre i Marie Curie, iznoseći nova saznanja o vremenskim uvjetima na Marsu koja bi u budućnosti mogla biti od velike koristi istraživačima koji će taj planet naseliti. 

"Prvi je put otkriveno da se na Marsu noću događaju snažne snježne mećave. U istraživanju smo koristili puno sofisticiranije modele nego ranije, što nam je omogućilo da preispitamo postojeća mjerenja", kazao je Spiga. 

Marsova atmosfera je hladna i rijetka zbog čega se oblaci sastavljeni od čestica leda mogu formirati unatoč tomu što je količina vode u atmosferi zanemariva u odnosu na Zemljinu. 

Godine 2008. NASA-ina sonda "Phoenix" otkrila je da iz tih oblaka može pasti snijeg. 

Spiga je kazao da se tada vjerovalo kako čestice vode postupno i polagano padaju na tlo zbog zbog vlastite težine. No na temelju modela Marsove atmosfere i oblaka leda, znanstvenik i njegovi kolege zaključili su da snijeg zapravo izazivaju snažni vjetrovi.

Umjesto nekoliko sati, pahulji treba između pet i deset minuta da padne na površinu. Spiga je istaknuo da su takvi fenomeni prostorno ograničeni te da se događaju samo u određenim razdobljima. 

Čestice leda s Marsa vrlo su malene i ne nalikuju pahuljama na kakve smo navikli na Zemlji. I količina snijega koji se zadržava na tlu prilično je oskudna. 

"Da smo na površini Marsa ne bismo vidjeli debeli snježni pokrivač, nego tanku i neravnu ledenu koru. Dakle, nije moguće napraviti Snješka niti skijati", našalio se Spiga. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Nature Geoscience.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crveni planet, sunčev sustav, mars, snježne oluje, pješčane oluje, sunce