Svijet

BRUXELLES: Integracija muslimanskih imigranata napreduje u Europi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Integracija imigranata muslimanske vjeroispovijesti ostvarila je "istinski napredak" u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Austriji, usprkos preprekama u obrazovanju i pristupu zaposlenju, po studiji njemačkog instituta Bertelsmann.

"Najkasnije u drugoj generaciji većina muslimanskih imigranata integrira se općenito u društvo", istaknuo je Bertelsmann Stiftung u priopćenju objavljenom povodom objavljivanja, u četvrtak, "Monitora religije". U studiji 1000 osoba predstavlja stanovništvo, a 500 muslimane, ispitane u svakoj od promatranih zemalja.

Institut je uzeo u obzir nekoliko indikatora integracije za muslimane, koji predstavljaju oko pet posto stanovništva u Zapadnoj Europi, poput razine obrazovanja, zaposlenja i plaće, povezanosti sa zemljom prihvata ili slobodnim vremenom provedenim s nemuslimanima.

"Ta je uspješna integracija tim značajnija što nijedna od tih pet zemalja ne nudi odgovarajuća strukturalna sredstva koja bi omogućila sudjelovanje u društvu te što se muslimani suočavaju s otvorenim odbacivanjem od petine stanovništva", ističe institut Bertelsmann.

Studija navodi da u drugoj generaciji 67 posto potomaka imigranata muslimanske vjeroispovijesti nastavlja obrazovanje nakon srednje škole. Velikom većinom su "povezani" sa zemljom prihvata (96 posto u Francuskoj i Njemačkoj) iako u nekim zemljama nailaze na vrlo snažno odbacivanje.

Tako 28 posto ispitanika u Austriji ne želi muslimana za susjeda. Takvih je 21 posto u Britaniji, 19 posto u Njemačkoj, 17 posto u Švicarskoj i 14 posto u Francuskoj, a stopa odbacivanja puno je manja ako ih se upita o mogućnosti da za susjeda imaju "homoseksualce" ili "osobe drukčije boje kože".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

muslimani, nigranti, belgija, BRUXELLES