Mojbiz

SVJETSKE BURZE: Na svjetskim burzama vlada oprez, Wall Street porastao

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno, pri čemu su cijene dionica na Wall Streetu porasle po prvi put nakon dva tjedna pada.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,65 posto, na 21.813 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 posto, na 2.443 boda, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 6.265 bodova.

Uspon tih indeksa prvi put nakon dva tjedna pada ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će američki Kongres u roku do kraja rujna postići dogovor o financiranju države i povećanju gornje granice javnog duga.

No, ni prošli tjedan nije protekao bez političkih sukoba u Washingtonu. Tako je predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu poručio da će zid prema Meksiku biti izgrađen makar vlada morala prestati s radom, a dan poslije da su čelnici Kongresa mogli izbjeći zakonodavnu zbrku da su poslušali njegov savjet o povećanju gornje granice javnog duga.

Tako je ponovo uputio kritike na račun republikanaca čiju potporu treba kako bi proveo svoj program.

Prozvani čelnik Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan kazao je, pak, da će Kongres u roku povećati plafon državnog zaduživanja i da postoji niz načina da se izbjegne obustava rada vlade.

Doduše, prestanak s radom dijelova vlade u SAD-u ne bi bio presedan jer su u posljednjih desetak godina pojedine vladine agencije već prestajale s radom na nekoliko dana, kada Kongres nije uspio u roku postići dogovor o financiranju države.

No, otezanje u Kongresu i iscrpljujući pregovori o financiranju vjerojatno bi negativno utjecali na tržište.

Uz to, politički sukobi predsjednika Trumpa mogli bi otežati realizaciju njegovih obećanja o poreznoj reformi i povećanju državne potrošnje, a to su bili glavni pokretači rasta S&P 500 indeksa u ovoj godini za više od 13,5 posto.

Ipak, tržište se do kraja tjedna smirilo, a ulagače je umirilo i to što na Fedovoj godišnjoj konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu predsjednica američke središnje banke Janet Yellen nije govorila o monetarnoj politici, nego o financijskoj stabilnosti.

Poručila je da su reforme uvedene nakon financijske krize između 2007. i 2009. godine ojačale financijski sustav, a da nisu naštetile gospodarskom rastu.

Ni predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi nije u Jackson Holeu kazao ništa nova o planovima u vezi monetarne politike, što je umirilo ulagače koji su se plašili da će biti najava zaoštravanja politike.

"Ulagači su se plašili da će i Yellen i Draghi biti oštriji po pitanju monetarne politike. No, pokazalo se da su ta strahovanja bila pretjerana i nije bilo negativnih iznenađenja", kaže Jaffrey Cleveland, ekonomist u tvrtki Payden & Rygel.

Na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,0 posto, na 7.401 bod, a frankfurtski DAX 0,1 posto, na 12.167 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,2 posto, na 5.104 boda.

I na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio, za 0,1 posto, na 19.452 boda. To je već šesti tjedan zaredom kako slabi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOW JONES, nasdaq, wall street, DOLLAR, S&P 500