Zagreb

ZAGREB: Gradska skupština danas o preimenovanju Trga maršala Tita

Piše: PolitikaPlus

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba bit će prijedlog zaključka o preimenovanju Trga maršala Tita. Gradski zastupnici odlučivat će i o osnivanju novog gradskog ureda - Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, te razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda.

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljivao da će o promjeni imena Trga maršala Tita odlučivati građani na referendumu, to se ipak nije dogodilo. Preimenovanje Trga maršala Tita bilo je preduvjet za suradnju i podršku stranke Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Bandićevoj Stranci rada i solidarsnosti, koja je imala relativnu većinu u Skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju.

Također, prem a prijedlogu bi se u novom Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju trebali obavljati poslovi koji se odnose na predlaganje međugradske i međunarodne suradnje Zagreba s odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u zemlji i inozemstvu. Tu je i suradnja s udrugama koje djeluju na području međugradske i međunarodne suradnje, s međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i diplomatskim misijama u zemlji te hrvatskim misijama u inozemstvu te suradnja s Hrvatima izvan Hrvatske i poslove u vezi razvojne suradnje i humanitarne pomoći.

Zastupnici će raspravljati i o pravu na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Visina novčane pomoći iznosi 1800 kuna za prvo dijete, što će se isplatiti u dva jednaka obroka tijekom jedne godine, 3600 kuna za drugo dijete, što će se isplatiti u četiri jednaka obroka tijekom dvije godine, te 54.000 kuna za treće i svako daljnje dijete, što će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest kalendarskih godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TRG MARŠALA TITA, GRAD ZAGREB, GRADSKA SKUPŠTINA