Hrvatska

Predsjednik Hrvatske liječničke komore: Goluža traži od Kujundžića pojašnjenje o ukidanju sustava koncesija za liječnike obiteljske medicine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža zatražio je u četvrtak pojašnjenje od ministra zdravstva Milana Kujundžića o najavljenom ukidanju sustava koncesija i formiranju sustava ordinacija kao oblika vlasništva liječnika opće i obiteljske medicine.

Iz Komore poručuju kako HLK želi aktivno sudjelovati u procesu donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi nova rješenja bila optimalna za sve liječnike i ostale zdravstvene radnike, ali i za pacijente i cijeli zdravstveni sustav. Ističu kako je Kujundžić u brojnim medijskim nastupima iznio i najavio tek kratke naznake, bez nužnih pojašnjenja, promjena u organizaciji rada i statusu liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

U dopisu upućenom u povodu promjena u sklopu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Goluža podsjeća ministra zdravstva na zakonsku obvezu suradnje u izradi i usklađivanju propisa koji se tiču liječništva i obavljanja zdravstvene djelatnosti.

"U ime Liječničke komore, kao krovnog strukovnog tijela zaduženog za zaštitu interesa liječnika, molim Vas detaljno objašnjenje inicijative Ministarstva zdravstva kojom se planira mijenjati pravni status i položaj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tražimo cjelovit sadržaj najavljenih promjena, kako bismo donijeli stav o tom pitanju, te se zatim aktivno uključili u donošenje odgovarajućih rješenja. To je naše zakonsko pravo, ali i obveza“, obrazložio je predsjednik HLK-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milan Kujundžić, hlk, trpimir goluža