Kultura

VINKOVCI: Na 52. Vinkovačkim jesenima od 8. do 17. rujna više od 10.000 sudionika

Po riječima Stjepana Đurkovića, tajnika Zajednice kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije koja je uz Grad Vinkovci organizator Vinkovačkih jeseni,

Piše: PolitikaPlus/Hina

U sklopu 52. Vinkovačkih jeseni, koje se održavaju od 8. do 17. rujna, bit će održano 60 folklornih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih priredbi s više od 10.000 sudionika, a sve priredbe trebalo bi posjetiti oko 150.000 posjetitelja, izvijestili su u subotu predstavnici Organizacijskog odbora te manifestacije tradicijske kulture.  

"Vinkovačke jeseni jedna su od najprestižnijih nacionalnih manifestacija u Hrvatskoj i sve je spremno za njihovo ovogodišnje, 52. izdanje koje će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Istaknuo je kako okosnicu manifestacije i dalje čine priredbe hrvatske tradicijske kulture, no svake je godine sve bogatiji i popratni program Jeseni.

Po riječima Stjepana Đurkovića, tajnika Zajednice kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije koja je uz Grad Vinkovci organizator Vinkovačkih jeseni,

Kao i svake godine i ovogodišnje Jeseni počet će sa županijskom Smotrom folklora na kojoj će se kroz nekoliko večeri predstaviti 57 folklornih skupina s područja Vukovarsko-srijemske županije, rekao je Stjepan Đurković, tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije koja je uz Grad Vinkovci organizator Vinkovačkih jeseni.  Na Dječjim Vinkovačkim jesenima 9. i 10. rujna nastupit će više od 60 dječjih folkornih skupina iz cijele Hrvatske.

'Vinski grad' predstavlja domaće i strane vinare

Vrhunac Jeseni čini Svečani mimohod sudionika 52. Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega u kojem će gradskim ulicaa i trgovima, u nedjelju 17. rujna, proći članovi 81 folklorne skupine iz zemlje i inozemska koje njeguju hrvatski izvorni folklor te 31 konjska zaprega, rekao je Đurković.

“'Slavonski sokak' je novost od prošle godine, a ove je to 'Vinski grad',  kojega organiziramo zajedno s tvrtkom Vinart iz Zagreba. U Gradu će se predstaviti najbolji domaći, ali i strani vinari, a nakana nam je da uz slavonski kulen i rakiju, promoviramo kulturu pijenja vina. Pozornica je ove godine postavljena na početak Sokaka, a i u tom dijelu pripremili smo bogat program svih deset dana”, kazala je Mirjam Jukić, direktorica Promo Cibalae d.o.o., gradske tvrtke koja sudjeluje u organizaciji popratnih priredbi 52. Vinkovačkih jeseni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vinkovačke jeseni, SRIJEM, SLAVONIJA, VIKOVCI, folklor