Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Hrvatska ljevica nalazi se pred mogućim nestankom, SDP sam sebe uništava

Dok se SDP zabavlja promašenom ideologijom, HDZ-ova vlast može raditi što god hoće, pa još uvijek ne znamo hoće li Andrej Plenković uvesti štetni porez na nekretnine.

Piše: Mislav Miholek

Nema ničega opasnijeg kada čovjek nema pravoga izbora, onda nastaje puno gluposti, puno očajničkih poteza i općenito sve one loše stvari koje se događaju u filmovima Quentina Tarantina, onaj jedan specifičan kaos u kojem nitko ne zna kako se našao, ali ništa ne ide od ruke. Da je moguće da ljevica ne postoji kao faktor, najbolje se vidi u Mađarskoj.   


Ljevicu u Hrvatskoj na rub provalije doveli su Zoran Milanović i Ivo Josipović jer nisu najbolje shvatili zašto je oprezni i promišljeni Ivica Račan bježao od srpa, čekića, Tita i Srbije. Bivši predsjednik Josipović bio je dragi beogradski i banjalučki gost što mu je dugoročno bilo sasvim dovoljno da se zamjeri svakom glasaču desnice i centra u Hrvatskoj.

Posebnu vrstu pogubljenosti u vremenu i prostoru pokazao je Davor Bernardić kada je organizirao skup potpore drugu Titu.

Doduše, Zoran Milanović, kao prirodno-inteligentan tip shvatio je da od Srbije nema koristi, pa je desničario na kraju mandata, ali prije je uspio postaviti politiku na princip ili mi, ili oni, što će očito dugoročno pokopati ljevicu u Hrvatskoj, jer hrvatska politička baština primarno se gradi na Anti Starčeviću i Stjepanu Radiću, koji u narodnoj legendi imaju percepciju tvrdih desničara, iako je Starčević klasični liberal, a Radić lijevo usmjereni demokršćanin. Franju Tuđmana više nitko ne doživljava kao uvjerenog komunista.

Posebnu vrstu pogubljenosti u vremenu i prostoru pokazao je Davor Bernardić kada je SDP organizirao skup potpore drugu Titu na kojem su se pojavile klasične komunističke zastave, bez ijedne, doslovce ijedne hrvatske državne zastave, a sve je izgledalo kao negativ družbe Dražena Keleminca, za koju je premijer dobro rekao da su marginalci, ali SDP je stožerna stranka hrvatske ljevice. Strašno je ako glavna lijeva hrvatska stranka djeluje kao A-HSP. Hrvate Josip Broz Tito jednostavno više ne zanima, uostalom Tita nije zanimala ni Hrvatska, nego samo Jugoslavija.

Druga je glupa stvar koju ljevica čini da se zaletava na HOS. Kada je HSP držao HOS u Hrvatskoj pod svojom kontrolom, od lipnja 1991. do siječnja 1992. te postrojbe doslovce nisu napravile nijedan zločin. To im je dalo današnju patinu, plus činjenica da su u Vukovaru i drugdje činili čuda, a činili su čuda protiv JNA, čuvara imena Josipa Broza i svih onih crvenih petokraki koje su sjale na spomenutom skupu.

Druga je glupa stvar koju ljevica čini da se zaletava na HOS.

   
Dok se SDP zabavlja promašenom ideologijom, HDZ-ova vlast može raditi što god hoće, pa još uvijek ne znamo hoće li Andrej Plenković uvesti štetni porez na nekretnine, samo još jedan u nizu nameta kojim koalicija HDZ-SDP uveseljavaju hrvatske građane i poduzetnike zadnjih 27 godina.

HDZ ima sigurnu glasačku bazu, ali tko će to glasati za SDP koji se zalaže za druga Tita, ima problema s poginulim hrvatskim braniteljima i općenito ne vidi da je glavni problem ove države iseljavanje mladih, da Hrvatsku guše porezi koji ne dopuštaju razvijanje konkurentnog gospodarstva i da nema vremena za političku filozofiju Zorana Milanovića, koju izgleda dalje razvija Davor Bernardić. Ali očito, lakše je razbijati, nego graditi.
   
SDP mora shvatiti da živimo u 2017., a ne u 1945. Hrvatskoj treba jaka lijeva stranka, kao što joj treba jaka konzervativna stranka, jednako tako joj treba jaka liberalna stranka, kao i jedna dobra demokršćanska stranka. Ako čovjek nema izbora, onda pravi gluposti.