Mojbiz

BRICS: Xi rekao da se globalno gospodarstvo poboljšava te pozvao na otpor protekcionizmu

On je istaknuo da su tržišta u razvoju primarni motor globalna rasta te da takve zemlje moraju blisko surađivati na izgradnji otvorene ekonomije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je na međunarodnom skupu u utorak da su se, unatoč tome što se globalna ekonomija poboljšala, faktori rizika također povećali.

Obraćajući se prisutnima na skupu "Dijalog tržišta i zemalja u razvoju" Xi je kritizirao nedavno izražen otpor Sjedinjenih Država međunarodnim sporazumima - uključujući i pariškom klimatskom sporazumu.

On je istaknuo da su tržišta u razvoju primarni motor globalna rasta te da takve zemlje moraju blisko surađivati na izgradnji otvorene ekonomije.

Čelnici država BRICS-a i ostalih zemalja u razvoju sastali su se u Xiamenu na jugoistoku Kine.

"Nedavno se svjetska ekonomija okrenula nabolje. Međunarodna trgovina i ulaganja su se povećali", rekao je Xi. "Istodobno, moramo primijetiti da su se također povećali i rizik kao i nesigurnosti u svjetskoj ekonomiji", dodao je.

Kina je iskoristila skup zemalja BRICS-a - Brazila, Rusije, Indija, Kine i Južnofričke Republike - i ostalih ekonomija u razvoju da naglasi potrebu promicanja tržišne liberalizacije i otvorene ekonomije.

Summit je također  Kini posljednja šansa da se postavi kao bedem globalizaciji suočena s agendom američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika prije svega".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ekonomija, južna afrika, INDIJA, RUSIJA, BRAZIL, KINA, BRICS, Xi Jinping, gospodarstvo