Svijet

U ZRAČNOJ LUCI: Tanzanija otkrila pronevjeru dijamanata u Belgiju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tanzanijske vlasti prošlog su tjedna u najvećoj državnoj zračnoj luci zaplijenile pošiljku od gotovo 30 kilograma dijamanata, vrijednu oko 33,7 milijuna dolara, koja je trebala stići u Belgiju.

Dijamanti iz rudnika Mwadui trebali su biti poslani na obradu u Belgiju, no rudarska tvrtka Petra Diamonds deklarirala je pošiljku na samo 14 kilograma, objavili su u subotu dužnosnici tanzanijske vlade. 

"Dugo vremena nas kradu. Sad smo došli do točke kad trebamo reći da je bilo dosta", rekao je Phillip Mpango, tanzanijski ministar financija. 

Mpango je u zračnoj luci u prijestolnici Dar es Salaamu poručio kako će biti uhićeni svi oni koji su sudjelovali u vaganju i pripremi dijamanata za isporuku. Vrijednost dijamanata bila je procijenjena na 65 milijarda tanzanijskih šilinga, ali je deklarirana vrijednost na 33 milijarde. 

Rudnik Mwadui u zajedničkom je vlasništvu tanzanijske vlade koja posjeduje četvrtinu, te tvrtke Petra Diamonds koja je 75-postotni vlasnik. 

Tanzanijski predsjednik John Magufuli najavio je borbu protiv korupcije u rudarskom sektoru kao glavni prioritet svoje vlade. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dijamanti, belgija, tanzanija