Hrvatska

MOST: Rijeci prijeti kolaps sustava odvoza komunalnog otpada

Piše: PolitikaPlus/Hina

Most nezavisnih lista ustvrdio je u utorak da Rijeci prijeti kolaps sustava odvoza komunalnog otpada zbog djelovanja protivnog zakonskim odredbama.

Predsjednica riječkog ogranka Mosta Petra Mandić ustvrdila je na konferenciji za novinare da je riječki sustav gospodarenja otpadom u suprotnosti sa zakonskom regulativom Hrvatske i EU-a  jer ne provodi odredbe o individualiziranom pristupu svakom korisniku, odnosno da se naplaćuje po količini odvezenog otpada, a ne površini stambenog prostora.

Naplata po površini je neprihvatljiva jer to znači da starica koja živi sama u kući veće površine može plaćati više nego peteročlana obitelj koja živi u modernom stanu srednje kvadrature, rekla je Mandić.

Teoretski bi građani, kazala je, mogli odbiti plaćanje nezakonito obračunatih računa, a to bi, ako se na to odluče masovno, moglo dovesti do kolapsa sustava.

Mandić je istaknula da je Most, prepoznavši probleme zbrinjavanja komunalnog otpada u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, odlučio osnovati radnu skupinu sastavljenu od stručnjaka i ekoloških aktivista, koja bi izradila zakonske prijedloge i modele gospodarenja otpadom, s mogućnošću primjene u cijeloj Hrvatskoj.

Većim računima plaćat će se politička nesposobnost

Član radne skupine, ekološki aktivist i bivši saborski zastupnik Josip Katalinić ustvrdio je da će se novim, većim računima plaćati politička nesposobnost, zbog skupog odvoza otpada u druge gradove tijekom proteklih dviju godina jer nije na vrijeme dovršen Centar za gospodarenje otpadom Marišćina. 

Katalinić je podsjetio da je Hrvatska preuzela obvezu da će do 2020. godine osigurati pripremu za ponovnu upotrebu i recikliranje više od 50 posto materijala iz miješanog otpada uvođenjem odvojenog prikupljanja otpada.

No, do sada nije učinjeno ni približno dovoljno u transformaciji sustava, pa prijeti opasnost da Europska komisija Hrvatsku prijavi Europskom sudu pravde nakon 2020. godine. Sud bi vjerojatno presudio da se plaćaju penali, kao što je presuđeno Mađarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Italiji i nekim drugim članicama EU-a, rekao je.

Država je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom omogućila da se moguća novčana kazna prebaci na teret gradovima i općinama koje nisu dosegle potrebnu razinu odvajanja otpada, a to bi povećalo cijenu odvoza otpada građanima i po nekoliko puta, istaknuo je Katalinić.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZBRINJAVANJE OTPADA, RIJEKA, OTPAD, MOST