Energetika

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA: Uskoro tematska sjednica Županijske skupštine o termoelektrani na Perući

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar rekao je da Mostov prijedlog, s obzirom da je predan u petak, nije dat na razmatranje županu i da s njim nisu upoznata radna tijela.

Piše: PolitikaPlus/Hina

O Mostovom prijedlogu deklaracije protiv gradnje plinske termoelektrane na Perući raspravljat će se uskoro, na posebnoj tematskoj sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, budući da na sjednici u ponedjeljak nije prihvaćeno da se ta točka uvrsti u dnevni red kao dopuna, kao što su to predložili iz Mosta.

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar rekao je da Mostov prijedlog, s obzirom da je predan u petak, nije dat na razmatranje županu i da s njim nisu upoznata radna tijela.

Župan Blaženko Boban ustvrdio je kako će podržati svaku akciju za zaštitu okoliša, a Mostovi i drugi vijećnici Županijske skupštine podržali su prijedlog da se o gradnji Peruće organizira tematska sjednica.

Ustvrdivši da je plinska termoelektrana energetski besmislena i neisplativa, Miro Bulj (Most) vijećnike je podsjetio i da se protiv gradnje plinske termoelektrane svojim potpisima usprotivilo 17 tisuća građana te da bi negativne mikro klimatske promjene mogle uništili rijeku Cetinu. Prisjetio se također da je Peruća upravo na današnji dan minirana.

Mostova deklaracija oštro se protivi projektu izgradnje termoelektrane na Perući ili drugdje na području Cetinske krajine, a dvojica vijećnika Mosta u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini Miro Bulj i Ante Čikotić u petak 15. rujna predali su u pisarnicu tekst deklaracije i prijedlog za njenim uvrštenjem današnji dnevni red sjednice.

U njoj se predlaže da se jezero Peruća i rijeka Cetina proglase strateškim dobrom Republike Hrvatske te da se projekt (Kombi kongregacijske plinske elektrane (KKPE) Peruća briše iz prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.

Prijedlog deklaracije dostavljen je i sinjskome Gradskom vijeću, s obzirom da se Peruća nalazi na tom području.

U deklaraciji se ističe zabrinutost da bi radovi na izgradnji termoelektrane mogli ugroziti opskrbu Sinja, Cetinskoga kraja i najvećeg dijela županije pitkom vodom te život i imovinu stanovnika.

Tvrdi se da je riječ o ekološki neprihvatljivom, ekonomski neisplativom i potencijalno opasnom eksperimentu. U prijedlogu deklaracije pozivaju predsjednicu RH, Hrvatski sabor, Vladu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Splitsko-dalmatinsku županiju i potencijalne investitore da uvaže volju građana Sinja, Cetinskoga kraja, Dalmatinske zagore i srednje Dalmacije da neposredno odlučuju o investicijama koje mogu promijeniti njihove životne uvjete.

Od Vlade se traži da zaustavi projekt, a od premijera Plenkovića da se o njemu očituje i iznese svoje stajalište.

Bulj je i danas s govornice Županijske skupštine ocijenio kako plinska termoelektrana na Perući ne bi bila neodrživa, da bi narušila cijeli energetski sustav Hrvatske, kao i da je u taj projekt direktno uključen Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, vlasnik tog projekta, koji, po Buljevim riječima, građanima prijeti da će im oduzeti zemlju ako je ne prodaju po cijeni koju on upiše.

Tvrtka MCC izvijestila je u listopadu 2016. da je riječ o projektu Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura, u sklopu kojeg je predviđena izgradnja četiriju elektroenergetskih objekata u Dalmatinskoj zagori: plinske elektrane Peruće, koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju, reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdova, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruća.

Projekt Vis Viva jedan je od dvaju strateških projekata na području Hrvatske koji su objavljeni na europskom portalu projekta ulaganja (EPPU). Taj je projekt istaknut u izvješću o provedbi ulaganja za Europu u RH od 25. rujna do 31. srpnja 2016., prihvaćenom na sjednici Vlade 28. rujna 2016.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

splitsko dalmatinska županija, te peruća, PERUČA, cetinjska krajina, MOST, zagora