Regija

TRAŽI SE RJEŠENJE KRIZE: EU okupila vlast i oporbu u Crnoj Gori

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ured Europske unije u Podgorici započeo je u ponedjeljak seriju razgovora s crnogorskom oporbom u pokušaju rješavanja parlamentarne krize u Crnoj Gori.

Sve oporbene stranke, tvrdeći da je pokušaj državnog udara omeo održavanje izbora, ne priznaju rezultate posljednjih parlamentarnih izbora u listopadu prošle godine i ne sudjeluju u radu Skupštine, zahtijevajući da se ti izbori ponove u vrijeme održavanja predsjedničkih izbora u prvoj polovici iduće godine.

Tijesnu parlamentarnu većinu čine zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i njihovi koalicijski partneri iz Hrvatske građanske inicijative (HGI), Bošnjačke stranke (BS) i Liberalne stranke (LP), što omogućava funkcioniranje parlamenta.

Oporba, međutim, nije jedinstvena. Neki bi se vratili u parlament pod određenim uvjetima, a drugi neće sudjelovati u njegovom radu bez točnog datuma za ponavljanje izbora. No, svi se slažu da nema demokracije bez parlamentarne debate svih predstavnika naroda.

Ovo je prvi put da EU direktno pomaže u rješavanju parlamentarne i političke krize u Crnoj Gori, što svi akteri drže pozitivnim.

Čelnik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je, nakon razgovora u uredu EU u Podgorici, kako očekuje da premijer Duško Marković pozove oporbu na dijalog o rješavanju krize.

On je rekao da je parlamentarni dijalog dao rezultata bez presedana u Crnoj Gori i da je uvjeren da sada novi dijalog između oporbe i Demokratske partije socijalista (DPS) mora dati rezultat koji će biti dogovor za buduće razdoblje poslije izbora 2018.,te da bi taj dijalog mogao biti početkom jeseni.

Demokratska Crna Gora, nova stranka koja je prvi put sudjelovala na izborima i odmah ostvarila 9 zastupničkih mjesta, neće prekidati bojkot parlamenta, kazao je njen čelnik Aleksa Bečić, navodeći da zastupnici te stranke mogu doći jedino na sjednicu Skupštine na kojoj bi se definirati uvjeti za održavanje izvanrednih izbora.

I ostali misle slično uz jedinstvenu ocjenu da je dobro što se EU umiješala u rješavanje političke krize u Crnoj Gori.

Na sam dan izbora 16. listopada skupina srbijanskih nacionalista, organizirana uz pomoć pripadnika ruske tajne službe, pokušala je omesti redovito održavanje parlamentarnih izbora i izazvati kaos. U tijeku je sudski proces 14-orici sudionika pokušaja udara.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, crna gora, parlament, podgorica