Zagreb

PIF: Prijem za sudionike i predstavnike 50. Festivala međunarodnog kazališta lutaka

Piše: Ivana Vranješ

Zagreb  će od 16 do 22 rujna biti  mjesto  kreativnosti i mašte. Na ovogodišnjem , jubilarnom 50 PIF-u , međunarodnom  festivalu  kazališta lutaka sudjeluje 16 kazališta iz sedam zemalja, a oko 200 lutkara izvest će  19 lutkarskih  predstava.

Osim   u  hrvatskim i svjetskim vrhunskim lutkarskim predstavama djeca i odrasli  mogu uživati  i u popratnim  programima jednog od najvećih i najprestižnijih  lutkarskih   festivala u svijetu. U povodu  održavanja PIF-a zagrebački  gradonačelnik Milan  Bandić u  gradskoj palači  Dverce upriličio  je  svečani prijem za hrvatske i svjetske lutkare te  organizatore  festivala.

 U svom obraćanju  gradonačelnik Bandić je rekao kako  PIF pokazuje lutkarska ostvarenja iz cijelog svijeta, a na festivalu se održavaju predstave za djecu i odrasle.

„ Zagreb je prepoznao  važnost  festivala  i svojim doprinosom omogućava susrete različitih lutkarskih tradicija. Ovo je prilika da se prisjetimo velikana hrvatskog lutkarstva Zvonka Festinija koji je više od 50 godina svog umjetničkog kazališnog rada posvetio lutkarstvu“, rekao je Bandić. Naglasio je kako za Festinija glumac nije samo animator već i pokretač interakcije koja oživljava lutku i ona postaje njegov partner. Gradonačelnik je zaželio ugodan boravak u Zagrebu lutkarima iz Crne Gore, Slovenije, Kine, Norveške, Ruske federacije, SAD-a i Slovačke.

 U ime organizatora festivala i svih  sudionika gradonačelniku se  na prijemu zahvalio ravnatelj Kulturnog  centra Travno Josip Forjan, koji je podsjetio  da je PiF svoj  život započeo davne 1968 godine kako festival  predstava na esperantu, a ubrzo je prerastao u ugledni lutkarski festival.

„ U  proteklih 50 godina PIF  je dao odličan  presjek  lutkarske umjetnosti , hrvatskoj i zagrebačkoj javnosti pokazao umjetnička dostignuća lutkarskih umjetnika uz Hrvatske i svijeta“, izjavio je Forjan. Dodao je kako je u 50 godina sudjelovalo 48 država sa svih kontinenata, 402 kazališta, a izvedeno je 860 predstava, 1864 izvedbe.

„ Predstave, izložbe, lutkarske radionice, lutkarski  filmovi, promocije knjiga  o lutkarstvu, stručni skupovi, povorke na ulicama, razni događaji na ulicama i trgovima povezani su u beskonačnu radost  festivala“ zaključio je Forjan, te je zahvalio Gradu Zagrebu koji uz Ministarstvo kulture podupire realizaciju festivala.  Sudionicima festivala gradonačelnik je uručio zahvalnice, a onima koji  prvi put sudjeluju  i monografije.

Po prvi  puta na  PIF-u sudjeluje i Gradsko  kazalište  iz  Podgorice. Lutkari ovog kazališta izvest će  predstavu  „ Bajka o ribaru i ribici“ koja je sudjelovala na brojnim međunarodnim  festivalima, te je do sada osvojila  četrnaest međunarodnih nagrada, uključujući i dva Grand Prixa.

„ Cijeloj  ekipi i meni je drago da smo pozvani  da  sudjelujemo na  ovom velikom  jubilarnom festivalu, potrudit ćemo se da pokažemo kakva je umjetnost kojom se bavimo u Crnoj  Gori“, rekao je  Davor  Dragojević, glumac  Gradskog kazališta, lutkarski redatelj i direktor Međunarodnog lutkarskog festivala u Podgorici.  Izrazio je uvjerenje da će  zagrebačka publika uživati u njihovoj nagrađivanoj predstavi.

„ Što se tiče lutkarstva u Crnoj Gori, kao ni u regiji, ono nije na zavidnom nivou.  U Crnoj Gori nemamo pravo lutkarsko kazalište, nego u sklopu našeg Gradskog kazališta imamo tri scene, lutkarska, dramska scena za djecu i večernja scena. Kad radimo na tri scene nemamo dovoljno financijskih sredstava posvetiti se jednom  segmentu previše, odnosno lutkarstvu, ali mi zaljubljenici u lutkarstvo nadomještavamo želju i potrebu  djece za lutkarskim predstavama i  i organiziramo međunarodni lutkarski festival koji je ove godine šesti po redu“, rekao je Dragojević. Dodao je kako je  za vrijeme festivala dvorana uvijek puna, a ulaznice  su  besplatne za sve predstave kako bi sva djeca bez obzira na materijalni status došla u kazalište i uživala u predstavama s roditeljima.

„  Inače kad je u pitanju lutkarsko  kazalište naša dvorana je uvijek puna, jer je publika prepoznala da radimo dobre predstave. U zadnja tri dana bili smo na dva festivala u Bugojnu i Podgorici s dvije  različite  predstave i  osvojili ukupno  devet nagrada. To govori da smo dosegli kvalitetu“, ističe  Dragojević.