Zdravlje

Savez društva multipla skleroze: Traži od HZZO-a da izmijeni diskriminirajuće kriterije za liječenje

Piše: Ivana vranješ

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6 600 osoba, a bolest  se javlja u svim životnim  dobima, no najčešće između 18 i 50 godine života.  Osobe obolje od  multipla skleroze susreću se s  nizom zapreka u svom životu, a osobito su  diskriminirane što se tiče liječenja  bolesti.

U povodu  Nacionalnog dana multipla skleroze  Savez društva multipla skleroze Hrvatske  upozorio je  na diskriminatorne kriterije koji dovode do neodgovarajuće i prekasne primjene lijekova koji usporavaju tijek ove  progresivne i autoimune bolesti.  Diskriminirajući kriteriji za liječenje su da  bolest mora trajati jednu godinu, da oboljela osoba ima  dva liječene relapsa u dvije godine.  Također  karakterističan je i početak  bolesti u kasnijoj dobi,  tako je moguć početak  bolesti i nakon 55 godine pa su te osobe diskriminirane u pravu na liječenje.

Od nadležnih institucija zahtjeva se hitno mijenjanje ovih  diskriminirajućih kriterija za liječenje multipla skleroze..

Koordinatorica Saveza društva multiple skleroze Hrvatska Tanja Malbaša je rekla kako Savez  provodi kampanju „ Je li  liječenje miltiple skleroze i dalje lutrija?“ s obzirom  da nemaju pristup  temeljnom ljudskom pravu, a to je pravo na pravovremeno liječenje.

„ Za ove osobe  liječenje je lutrija. Znamo da zdravstveni sustav nema novaca. No , Savez želi da se promijene kriteriji  liječenja prvenstveno iz razloga što će liječenje  osoba manje koštati  za razliku od svih troškova koji su posljedica nepravovremenog davanja lijeka“, rekla je Malbaša, te je dodala da na rehabilitaciju oboljelih  otpada više od 70 posto svih ukupnih  troškova liječenja. Upozorila je da samo 25 posto članova  Saveza je zadržalo posao, a više od 67 posto članova je izgubilo posao nakon što im je utvrđena  multipla skleroza.

„ Od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje tražimo da se promijeni barem jedan kriterij. Treba napraviti točan pristup epidemiologiji bolesti, da se utvrdi koliko košta liječenje kako bi se promijenio  barem jedan kriterij. Da bi mogli  govoriti o hrvatskoj kao zemlji gdje osobe s multipla sklerozom imaju ista prava kao i u drugim europskim državama potrebno je ostvariti dijalog s vlastima, institucijama i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje kako bi   ova populacija mogla živjeti  kvalitetno“ izjavila je Malbaša.  Savez zahtjeva liječenje multiple skleroze odmah nakon dijagnoze iz  više razloga; ranije davanje lijekova  smanjuje   napredovanje bolesti, primjenom kvalitetne terapije omogućuje se da osoba ostane aktivan član društva, odgađa se prijevremeni  invaliditet, smanjuje se potreba da osoba bude na teret   države, institucija i skrbi druge osobe.

Neurologinja s KBC  Zagreb Tereza Gabelić   je naglasila kako  multipla skleroza započinje davno   prije  nego se klinički manifestira, a to dovodi do činjenice da njezino liječenje treba početi što ranije, odmah nakon postavljanja dijagnoze „Riječ je o bolesti koja odmah iza prometnih  nesreća je najčešći uzrok  onesposobljenosti mladih ljudi, a najčešće je uzrok upotrebe  invalidskih kolica ili  štake u dobi između 18 i 64 godine“, izjavila je Gabelić

Ako se se bolesnici ne liječe  u trajanju bolesti od  15 do 20 godina dolazi do  sekundarne progresivne faze bolesti za koju nema lijeka te kod 40 posto osoba u  toj fazi dolazi do invaliditeta. No, upotreba imunomodulacijske terapije drastično mijenja tijek  bolesti. Stoga  pravovremenim liječenjem bolesti može se djelovati na njezin  prirodni  tijek

„ Rano liječenje bolesti djeluje na smanjenje onesposobljenosti  bolesnika, smanjuje prelazak u sekundarnu progresivnu multipla sklerozu, smanjuje invaliditet, a posljedica toga je da osobe mogu normalno živjeti i raditi te  biti ravnopravni članovi  društva“, rekla je Gabelić. Poručila je da što se tiče troškova liječenja je najskuplji bolesnik onaj koji je se pravovremeno ne liječi, te su troškovi liječenja multipla skleroze 50 do 100 posto manji nego kad bolest uznapreduje

 Podršku  kampanji dao je  i saborski zastupnik i potpredsjednik odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Čelić.

 „ Kriteriji za liječenje ove  bolesti su neadekvatni, jer  je cilj postići radnu i socijalnu funkcionalnost. Odgađanjem liječenja, odugovlačenjem u primjeni adekvatnog lijeka u liječenju tih osoba činimo te osobe radno i socijalno disfunkcionalnim, odnosno svrstavamo ih u teži skupinu osoba  s invaliditetom“, zaključio je Čelić, te je pozvao na mijenjanje  kriterija liječenja oboljelih od   multiple skleroze.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lijekovi, bolest, mutipla skleroza, HZZO