Tvrtke

SAPUNICA ZVANA AGROKOR: Martina Dalić podnosi tužbu protiv Ivice Todorića zbog njegovih napisa

Odgovarajući na pitanje zašto danas nije objavljeno revizorsko izvješće o poslovanju Agrokora kako je najavljeno, Dalić je kazala da je kompanija, zajedno s revizorom, obavijestila da s obzirom na obujam posla i brojnost tvrtki, revizija nije završena do danas.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u petak da nekoliko dana odgode objave revidiranih financijskih izvještaja za Agrokor, zbog kompleksnosti i obujma posla, ne predstavlja nikakav problem, a  najavila je da će podnijeti tužbu protiv Ivice Todorića zbog njegovih jučerašnjih izjava.

Odgovarajući na pitanje zašto danas nije objavljeno revizorsko izvješće o poslovanju Agrokora kako je najavljeno, Dalić je kazala da je kompanija, zajedno s revizorom, obavijestila da s obzirom na obujam posla i brojnost tvrtki, revizija nije završena do danas.

"U odnosu na kompleksnost tog posla, u odnosu na njegov obujam, ja mislim da nekoliko dana ne predstavlja nikakav problem", rekla je Dalić. Na dodatno novinarsko pitanje je li bilo eventualnih političkih utjecaja na revizorsku kuću, izjavila je da nije i da nikada nije susrela revizore PWC-a, tvrtke koja je zadužena za tu reviziju.

Na jučerašnje optužbe, koje je na njezin račun iznio Ivica Todorić, da je putem maila prijetila članovima Uprave Agrokora i članovima njihovih obitelji uhićenjima, Dalić je kazala kako je sve što je izgovoreno u tom tekstu "jedna bezočna laž".

"S tvorcem toga teksta, s Ivicom Todorićem, razgovarat će dalje moji odvjetnici. Ja ću podnijeti prijavu, tužbu, kako god to nazvali, za klevetu, ugrožavanje ugleda i sve ono što će odvjetnici smatrati da nastaje na temelju takvih izjava i takvih pisanja", zaključila je Dalić.

Revizorsko izvješće, čija se objava očekuje za tjedan dana, komentirao je i župan Radimir Čačić riječima da ne treba od svakog relativno marginalnog događaja stvarati nacionalnu dramu.

Smatra da je sasvim moguće da revizorsko izvješće, kao ogroman posao koji je radilo nekoliko desetaka ljudi jedne prvorazredne svjetske kompanije, traži i neku doradu i dodatne analize i procjene, a naravno i pitanje tona i interpretacije tog istog izvješća.

"S obzirom na ugled PriceWaterhouseCoopersa, jedne od najboljih svjetskih kompanija, mislim da možemo i moramo očekivati objektivan i korektan stručni nalaz. Ako će još pet do deset dana pomoći da bude tako, od toga nema velike štete",  izjavio je Čačić te dodao da što se tiče hrvatske javnosti, najvažnije je da politički ili javni pritisci ne poremete tu očekivanu aktivnost.

Iz Agrokora su u četvrtak izvijestili da ni koncern ni PwC još nisu završili složeni zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja grupe te očekuju da će oni biti objavljeni do kraja idućega tjedna.

"Ovim putem obavještavamo da Agrokor i PwC nisu još, svaki u svom dijelu, završili složen zadatak pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja Agrokor grupe, koja se sastoji od više od 40 kompanija u nekoliko država. Agrokor očekuje da će objaviti revidirane konsolidirane financijske izvještaje do kraja sljedećega tjedna", objavljeno je iz Agrokora.

Prije iznenadne odgode, očekivalo se da će revidirana izvješća biti objavljena u petak poslijepodne.

Mediji su ranije ovoga tjedna špekulirali da je gubitak koncerna za 2016. godine dosegnuo 15 milijardi kuna. U svibnju je izvanredna uprava, pak, objavila da su dugovi koncerna premašili 40 milijardi kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BLOG, VLADA, AGROKOR, ivica todorić, martina dalić, TUŽBA