Kolumne

DAVOR GJENERO ZA POLITIKAPLUS: Teško je procijeniti koje interese Todorić brani svojim blogom

Europska unija je nakon nedjeljnog katalonskog referenduma postala žrtvom pogrešnih procjena španjolskog premijera Mariana Rajoya. *** Beograd ne insistira na kontinuitetu Jugoslavije niti n SFRJ, nego ustraje na politici koju je provodio Slobodan Milošević, a koja je dovela do agresije na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo.

Piše: Mislav Miholek

Vruća politička jesen sve nas grije. Katalonski referendum, blog Ivice Todorića i Milan Tepić teme su za još jedan razgovor s poštovanim analitičarem Davorom Gjenerom.


PP:  Katalonci su dobili strašne batine od policajaca iz Andaluzije i drugih dijelova Španjolske. Europski političari uglavnom šute ili su reagirali nakon pritiska javnosti, isto vrijedi i za hrvatske političare. Od kud takav strah od običnoga naroda?

Davor Gjenero: Europska unija je nakon nedjeljnog katalonskog referenduma postala žrtvom pogrešnih procjena španjolskog premijera Mariana Rajoya. Rajoy, nažalost, nije ništa naučio od Davida Camerona i načina na koji se britanski premijer suočio s izazovom škotskog referenduma o neovisnosti 2014. godine. Kao i Katalonci, i Škoti su bili fokusirani na Europsku uniju i na zaštitu povoljnih ekonomskih uvjeta u njihovoj domovini. Priznavši referendum, najavivši poštovanje njegova ishoda, otvorio je prostor za to da aktivno uđe u kampanju, a u kampanji je najavljivao da bi u slučaju izglasavanja neovisnosti ona bila uspostavljena u godini dana, ali u nepovoljnim uvjetima za Škotsku, s blokiranim pristupom Europskoj uniji, gubitkom prava na korištenje funtom … Time je apstraktno domoljublje u kampanji potisnuo nametanjem racionalnih tema i spriječio je formiranje većine za neovisnost.
Da je Rajoy radio isto, vjerojatno bi referendum o Kataloniji završio kao onaj škotski. Primjedbe kako je Britanija složena država, a Španjolska unitarna, te kako Ustav iz 1978, ne daje Kataloniji pravo na samoopredjeljenje, samo je dio promašene retorike kojom se političke probleme odbija rješavati na politički način. Prepuštanje političkog problema na rješavanje Ustavnom sudu, zabrana referenduma i uporaba sile, doveli su do uvjerljive pobjede zagovornika samostalnosti, a Kataloncima onemogućili da racionalno odvažu svoje interese i odlučuju racionalno, a ne emotivno.
U Kataloniji su se sukobila dva načela: načelo prava naroda na samoopredjeljenje i prava države na cjelovitost. Katastrofalna Rajoyeva greška bila je upotreba sile. Uporabom sile on je utjecao na ishod referenduma, ali je istovremeno dao snažan argument drugoj strani. Naime, kad su temeljna ljudska prava katalonaca postala ugrožena, više se ne radi o dilemi između dva ravnopravna principa: principa samoopredjeljenja i principa očuvanja integriteta države, nego u igru ulazi načelo zaštite prava građana. A to je načelo starije od načela očuvanja integriteta države. To je, uostalom, presudio i UN-ov Međunarodni sud u Haagu, kad je odbacio zahtjev Srbije da Deklaraciju o neovisnosti Kosova proglasi protivnom međunarodnome pravu, ocijenivši da je proglašenje neovisnosti bila prijeko potrebna mjera radi zaštite temeljnih prava građana.
Unutar EU vrijedi načelo solidarnosti, i nije uobičajeno da vlade zemalja članica arbitriraju u untarnjepolitičkim pitanjima, tako dugo dok pritom nije ugrožen acquis. Nastavi li se represija u Kataloniji, EU će morati zauzeti stav. Kako sada stvari izgledaju, pred nama je scenarij noćne more. Kad se represija jednom pokrene, teško ju je zaustaviti, a nakon pokušaja zabrane referenduma i grubog posredovanja protiv građana Katalonije, dramatično je smanjen manevarski prostor za političko djelovanje. Niti jedna od strana u sukobu ne pokazuje spremnost na popuštanje, a model građanske neposlušnosti mogao bi se pokazati kao snažno oruđe u rukama katalonskog političkog vodstva.
Kako god, Europska unija dobila je novi ozbiljan problem, a Katalonija je izložena riziku gubitka položaja ekonomskog lidera. Ekonomija i politička neizvjesnost ne mogu ići zajedno

PP: Agrokor i Ivica Todorić su danima glavna tema. Najpoznatiji hrvatski bloger dohvatio se vlada i izrazito nepopularne ministrice Dalić. Može li Ivica Todorić postati prva žrtva nove "nacionalizacije"?

Davor Gjenero: Teško je zamisliti da bi se u Todorićevu slučaju moglo govoriti o nacionalizaciji. Naime, po svemu sudeći, a to ćemo vidjeti nakon objave revizijskih izvješća, njegova je imovina negativna, njegovi su dugovi veći od vrijednosti njegova koncerna.
Teško je procijeniti koje interese Todorić brani svojim blogom. Potpredsjednica vlade Martina Dalić je egzekutivac, a taj tip političara nikad nije zagledan u svoj javnomnijenjski rejting, nego je koncentriran na procese koje vodi. Todorić i njegovi suradnici, izgleda, procijenili su da je ona najbolja meta napada, čini se daleko racionalnije nego što su to činili lideri opozicije, koji su metom pokušali učiniti ministra financija Zdravka Marića.
Šteta je da nemamo tako razvijenu političku kulturu, koja omogućuje razlučivanje između tema koje mogu biti predmetom političkog odmjeravanja, a gdje se štite vitalni interesi. Čini se da je Vlada pokušala proces konsolidacije Agrokora voditi tako da se uspostavi neki temeljni konsenzus. Inače se imenovanje istaknutog čovjeka SDP-a Zdravka Mršića u najuži tim povjerenika Ramljaka ne čini racionalno. Umjesto da se stranke dogovore o kontroli procesa i informiranju o onome što iz poslovnih razloga ne može u javnost, upravljanje krizom u Agrokoru nastoji se nadomjestiti estradnim ponašanjem. Todoriću, koji po svemu sudeći sada mora odraditi ružan posao za svoje ruske kreditore, time se nepotrebno otvara manevarski prostor.

PP: Sumanuti bosanski Srbin i major JNA Milan Tepić simbol je ratnog ludila i promašene vojne doktrine koju je koristila posljednja komunistička armija i Europi. Zašto vrh srpske politike ne odustaje od SFRJ?

Davor Gjenero: Beograd ne insistira na kontinuitetu Jugoslavije niti na SFRJ, nego ustraje na politici koju je provodio Slobodan Milošević, a koja je dovela do agresije na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo.
O tom skladištaru Tepiću ne treba govoriti kao o sumanutom Srbinu, nego kao o teroristu – bombašu samoubojici. Beograd sebe i dalje vidi u nekakvom pijemontskom statusu u odnosu na pripadnike srpske zajednice koji žive u susjednim državama. Njih se i dalje zloupotrebljava za politiku koja slabo skriva teritorijalne revendikacije prema susjedima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivica todorić, VLADA, SRBIJA, JNA, KATALONIJA, AGROKOR, DAVOR GJENERO, ŠPANJOLSKA, Mislav Miholek