Tvrtke

AGROKOR: Ante Ramljak uvjeren u postizanje nagodbe s vjerovnicima

Po objavljenim podacima, ispravke vrijednosti u Agrokorovoj diviziji maloprodaje iznose 10,5 milijardi kuna (od čega se 7,4 milijarde kuna odnosi na Konzum), ukupni negativan efekt na kapital kroz prepravak 2015. i gubitak 2016. u diviziji poljoprivrede iznosi 1,7 milijardi kuna, a u prehrani 1,2 milijarde kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak je ocijenio da su operativni rezultati Agrokorovih kompanija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dobra osnova za pregovore s vjerovnicima o sklapanju nagodbe te je uvjeren da će s njima postići nagodbu.

Ramljak je na konferenciji za novinare predstavio izvješća revizije za prošlu godinu za najvažnije kompanije iz sastava Agrokora, a koju je radio PricewaterhouseCoopers (PwC). 

"Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku izvanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja", istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, financijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Ukoliko bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak.

Istaknuo je i kako su se morala 'otvarati' i financijska izvješća za 2015. godinu, jer su "neke stvari u 2015. godini bile krivo knjižene, neke stavke nepravilno vođene". 

Revizija je tako, uz ispravke za 2015. godinu, pokazala da je ukupna imovina Agrokorovih kompanija ukupno vrijedi manje 13,4 milijarde kuna.

Po objavljenim podacima, ispravke vrijednosti u Agrokorovoj diviziji maloprodaje iznose 10,5 milijardi kuna (od čega se 7,4 milijarde kuna odnosi na Konzum), ukupni negativan efekt na kapital kroz prepravak 2015. i gubitak 2016. u diviziji poljoprivrede iznosi 1,7 milijardi kuna, a u prehrani 1,2 milijarde kuna.

Revizorska izvješća za najznačajnije Agrokorove tvrtke pokazuju da je ukupni gubitak bio 3,2 milijarde kuna. 

U maloprodajnom dijelu Agrokora (Konzum, Tisak) u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna. U poljoprivredi - Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku - ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 milijuna kuna, a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 milijuna kuna.

U razdoblju od 2015. i 2016. godine ukupni negativni efekt na neto dobit u maloprodaji iznosio je 2,5 milijardi kuna, u poljoprivredi dosegnuo je 200 milijuna kuna, a u prehrani 1,4 milijarde kuna.

Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće.

Ramljak je najavio da će u ponedjeljak biti objavljeno koliki je ukupni gubitak Agrokor grupe i Agorokora d.d.

Ocijenio je da bi Agrokor danas bio pred stečajem da nije donesen "lex Agrokor". No, uvjeren je da će postići nagodbu s vjerovnicima, a optimizam uz ostalo temelji na dobrim poslovnih rezultatima u prvih devet ovogodišnjih mjeseci.

"Sad imamo dobro poslovanje i poziciju da razgovaramo s kreditorima", rekao je Ramljak te posebno naglasio da Agrokorova perjanica, Konzum, nije ugrožen. Konzum u devet mjeseci ima operativnu dobit, promet se vraća na prošlogodišnje promete, a tomu je, kaže, pridonijela i jako dobra ljetna sezona. 

Na upit novinara trebaju li zaposlenici biti zabrinuti za svoja radna mjesta, Ramljak je odgovorio da ne trebaju.

Što se tiče kompanija iz poslovne grupe poljoprivreda, rekao je da je njihovo poslovanje u prvih devet mjeseci jako dobro, a dobit u tom razdoblju najbolja u povijesti.

Dosta stabilnim ocijenio je i poslovanje Agrokorove divizije prehrana, uz tvrdnju da je budućnost kompanija iz te grupacije "neupitna".

Najveće dubioze u financijskim izvješćima Agrokora, kako je rekao, odnose se na izmještanje poslovanja Idee u Mercator, što nije korektno prikazano u poslovnim knjigama, a drugi veliki problem je vrednovanje zaliha i ulaganja u imovinu. Tako je, primjerice, razdoblje korištenja pojedine procjenjivano bitno duže od realnog.

Ramljak je podsjetio i kako su ispravci vrijednosti, pogotovo za pojedine kompanije, značajni, ali i kako je većina tih ispravaka jednokratne prirode. Izvanredni povjerenik nije htio komentirati navodne prijetnje koje je SMS-om uputio vlasniku Agrokora Ivici Todoriću pri čemu je rekao da to nije dio njegova posla.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vjerovnici, hrvatsko gospodarstvo, NAGODBA, ANTE RAMLJAK, REVIZIJA, AGROKOR