Hrvatska

MARKOV TRG: Obilježen Dan neovisnosti

U povodu Dana Neovisnosti otvorena su građanima i vrata Hrvatskog sabora, te su mogli razgledati prostorije Sabora i porazgovarati s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Piše: Ivana Vranješ

Na Markovom trgu u nedjelju je prigodnim  programom obilježena 26  godišnjica  Dana neovisnosti, jednog od značajnih  datuma u hrvatskoj povijesti koji je imao presudan utjecaj na budućnost naroda

Svečanosti su   prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković , predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministri  u Vladi. U svečanom  programu nastupili su   orkestar  Oružanih snaga Republike Hrvatske i Šibensko pjevačko  društvo „ Kolo“, , estradni  umjetnici  Dražen Žanko i Nina Kraljić, održana je velika smjena straže Počasno zaštitne bojne , te je izvedena vojno akrobatska vježba Počasno zaštitne bojne.

U programu su uživali brojni  građani i turisti. „ S  obzirom da sam hrvatski branitelj Dan neovisnosti doživljavam emotivno. Djecu i unučad  uvijek treba podsjećati na dane borbe za neovisnost Hrvatske. Zbog svoje samostalnosti Hrvatska je puno postigla , ali nismo zadovoljni ekonomskom situacijom i željeli bi da kao što smo dobili svoju državu napredujemo i u ekonomiji „rekao je Zdravko Gašpert koji je svečanosti prisustvovao s obitelji.

U  povodu Dana Neovisnosti  otvorena  su građanima i vrata  Hrvatskog sabora, te su mogli razgledati prostorije Sabora i porazgovarati s predsjednikom  Hrvatskog  sabora Gordanom Jandrokovićem.

„U  Sabor sam odlučila doći iz  znatiželje. Zanimljivo je vidjeti mjesto  , gdje se donose važne odluke. Najviše mi se sviđa sabornica. Što se tiče rada saborskih  zastupnika može rad biti i bolji, ima prostora za poboljšanje“, rekla je   Zagrepčanka Zrinka.  Osvrnula se i na Dan neovisnosti, te je rekla kako moramo biti  ponosni što Hrvatska je samostalna.

„Hrvatska je puno postigla u 26   godina neovisnosti, ali ima prostora za poboljšanje, u smislu  više ulaganja  za mlade,  veće mogućnosti ostanka mladih u  Hrvatskoj.“, izjavila je Zrinka.

Sabor je  razgledala i Slavica  Nevistić iz Njemačke koja je  u posjeti rodbini.

„Hrvatski sabor  prvi put vidim uživo, a često pratim sjednice, jer na televiziji gledam hrvatske vijesti i želim znati sve što se događa u Hrvatskoj. Ovo je za mene veliki događaj“, rekla je Nevistić.

Naglasila je kako joj puno znači Dan neovisnosti kao i drugim Hrvatima u Njemačkoj. „ Hrvati u Njemačkoj  žive za Hrvatsku. Danas  sutra kad odu u mirovinu  vratit će se u Hrvatsku, jer je to njihova domovina, a neki su se i vratili“, ističe Nevistić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, dan neovisnosti, VLADA, SABOR, markov trg, gordan jandroković