Tvrtke

DORH: Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još provodi izvide u slučaju Agrokor

Prema Zakonu o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida kaznenih djela je tajno, no prema istom zakonu tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan zakonom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dok se kaznene prijave u slučaju Agrokor gomilaju, u Državnom odvjetništvu ne žele ništa otkrivati, potvrđujući tek da su izvidi u tijeku i da će po donošenju odluke javnost biti obaviještena.

"Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još provodi izvide u slučaju Agrokor i nakon što donese svoju meritornu odluku javnost će biti pravovremeno obaviještena", rekla je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

Prvu kaznenu prijavu za slučaju Agrokor podnio je kao građanin predsjednik Mosta Božo Petrov još dok je bio predsjednik Hrvatskog sabora.

Nakon toga se pojavila informacija da policija temeljem naloga zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva "provodi izvide" u Agrokoru. Petrov je o podnošenju prijave protiv vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića izvijestio krajem ožujka.

Po Zakonu o kaznenom postupku državni odvjetnik dužan je donijeti odluku o kaznenoj prijavi u roku od šest mjeseci od dana upisa prijave u upisnik i o tome obavijestiti podnositelja prijave uz navođenje kratkih razloga odluke, no u nekim pravosudnim krugovima smatraju da je riječ o instruktivnom, a ne obvezujućem roku.

U posljednje vrijeme podnijeto je ili je najavljeno podnošenje još nekoliko kaznenih prijava.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kazao je u ponedjeljak da je protiv odgovornih osoba koje su bile u Upravi u tom koncernu podnio kaznenu prijavu, a da mu se prema izvještajima revizije čini da je riječ o nezakonito priskrbljenoj materijalnoj dobiti.

Potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u utorak kako je protiv vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića podnijela privatnu tužbu za klevetu, a smatra kako su za stanje u tome koncernu odgovorni njegov vlasnik i Uprava.

Ivica Todorić je u ponedjeljak na svom blogu najavio da će DORH-u kazneno prijaviti izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka jer, kako piše, ima saznanja da je "čovjek izvan zakona", ali i neke ljude iz Agrokora.

Prema Zakonu o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida kaznenih djela je tajno, no  prema istom zakonu tijelo koje provodi izvide može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost na način propisan zakonom.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je prošlu srijedu da slučaj dobro napreduje i da se DORH s tim predmetom može nositi. DORH je angažirao i sve potrebne stručnjake, a bit će i dovoljno sredstva za provedbu istrage, kazao je Cvitan.

Na upit postupa li DORH po anonimnoj prijavi protiv ministrice gospodarstva Martine Dalić i vladinog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka, Cvitan je odgovorio da DORH postupa po svim prijavama kao i u svim drugim predmetima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivica todorić, AGROKOR, DORH, hrvatsko gospodarstvo