Kultura

HRT: U nedjelju na HTV-u dokumentarni film Boj za Novi Farkašić

Posebno je teško stanje bilo na Banovini, gdje je nakon pada Petrinje i Topuskoga agresor osvajao selo za selom, a crta se obrane počela povlačiti prema Pokupskome. Cilj je JNA-a bio prodrijeti i na lijevu obalu rijeke kako bi se otvorio koridor za pokret prema Velikoj Gorici, odnosno Zagrebu.

Piše: PolitikaPlus

U nedjelju 15. listopada na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 21.00 bit će prikazan dokumentarni film Boj za Novi Farkašić. Nakon što su zrakoplovi JNA-a napali Banske dvore u pokušaju atentata na prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, uslijedili su najteži trenutci za obranu Republike Hrvatske jer je velikosrpski agresor pojačao napade na svim bojišnicama.

Posebno je teško stanje bilo na Banovini, gdje je nakon pada Petrinje i Topuskoga agresor osvajao selo za selom, a crta se obrane počela povlačiti prema Pokupskome. Cilj je JNA-a bio prodrijeti i na lijevu obalu rijeke kako bi se otvorio koridor za pokret prema Velikoj Gorici, odnosno Zagrebu, no u tome ih je zaustavila malobrojna skupina gardista Prve satnije 2. brigade ZNG-a, Crnih mamba. Oni su uz pomoć nekoliko mjesnih branitelja zauzeli položaje i utvrdili se u Novome Farkašiću, selu na lijevoj strani rijeke Kupe.

Nakon zrakoplovnoga i topničkoga bombardiranja 17. listopada 1991. godine uslijedio je kombinirani tenkovsko-pješački napad mnogo nadmoćnijega neprijatelja iz Vratečkoga i Donjih Mokrica. Trajao je cijeli dan, a završio potpunim porazom agresora, kojemu je onesposobljeno više tenkova i borbenih vozila te je iz stroja izbačen velik broj pješaka. Nakon pobjede branitelji su izvidjeli pričuvni položaj neprijatelja koji se pripremao za novi napad te su, iako malobrojniji, izvršili protunapad u kojemu su natjerali protivnika u paniku i bijeg iznova mu nanoseći velike gubitke.

Nakon poraza kod Novoga Farkašića zaustavljen je daljnji prodor agresora na Banovini, a veličanstvena pobjeda malobrojne skupine branitelja danas se s pravom obilježava kao Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije. Scenarist je Tomislav Šulj, redatelj Zdravko Mustać, direktor fotografije Mario Britvić, snimatelji bespilotnom letjelicom Branko Drakulić i Vladimir Franjić, montažerka Anita Jovanov, skladatelj Matej Meštrović, a izvršna producentica Sunčana Hrvatin Kunić. Dokumentarni će film Boj za Novi Farkašić osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 21.00 biti dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.